Tuo uudet osaamiset pihalta selkäytimeen

 

Osaaminen on kuin joulupukin pussi, johon voi lisätä uusia lahjakkuuksia. Mikä voisi olla seuraava osaaminen, jota tarvitset? Ovatko muut valittaneet sinun olevan pihalla jostain tärkeästä asiasta? Menevätkö jotkin asiat kerta toisensa jälkeen salaperäisesti pieleen?

Osaamisen tasot

 

Jos emme tiedä, että meidän pitäisi tietää jokin asia, olemme asiasta pihalla kuin lumiukko. Jos ei tiedä, että helikobakteeri aiheuttaa vatsahaavaa, ei voi ryhtyä häätämään bakteeria. Tai nuori ei tiedä, miten lapsia tulee ja miten niitä tehdään.

Hajulla olemme silloin, kun tiedämme, että emme tiedä. Silloin voimme aina ottaa selvää ja saada asian hanskaan.

Osaaminen on mennyt selkäytimeen, kun emme enää muista osaavamme. Aikuisella lukemisen taito voi olla automaattinen. Lueskelija ei edes tajua, miten hän tunnistaa sanat kirjaimista. Siksi aikuisen on ilman erityistä harjoitusta vaikeata opettaa lasta lukemaan. Kun aikuinen hehkuttaa, miten helppoa lukeminen on, ja yrittää selittää, miten lukeminen tapahtuu, ohjeet vain haittaavat oppimista. Niistä puuttuu liikaa välivaiheita.

Yleensä ihmiset todellakin kertovat yllättäen ja pyytämättä siitä, missä kohtaa olet pihalla. Mutta kysyvä ei tieltä eksy. Kun huomaat, että jollakin on haluamasi homma hanskassa, mene reilusti kysymään: ”Mulla tämä juttu menee aina pieleen. Osaatko sanoa, onko mulla jäänyt jotain tärkeää huomaamatta? Pitäskö mun osata jotain, ja mitä se vois olla?”

””’

Mieti tarvitsemiasi taitoja sekä sitä, missä ”vaiheessa” tai etapissa mikäkin taito on opintiellä. On suhteellisen helppoa määrittää ne osaamiset, joista on hajulla ja jotka ovat jo hanskassa. Sen sijaan pihalla tai osaamisen ytimessä oleminen ovat konstikkaampia määritettäviksi.

Ytimessä olevan taidon huomaa siitä, että muut pitävät sinua virtuoosina vaikka itse ajattelet, että kyseessä on täysin normaali taito. Suomen kielen täytyy olla todella vaikea kieli, koska sitä osaa vain runsas 5 miljoonaa ihmistä. Sinä kuitenkin osaat pajattaa suomea, eikä se ole temppu eikä mikään.

Joskus olemme aikojen alussa oppineet ”selkäytimeen asti” jonkin huonon tavan tyyliin kynsien pureskelu. Se vain tapahtuu. Tai pompotelluksi tuleminen on johtanut siihen, että olemme opetelleet ottamaan ryhmässä vallan joka käänteessä. Emme enää muista, että toisinkin voisi toimia. Silloin on viisainta ”purkaa” automatisoitunut osaaminen ja rakentaa taito uudelleen tositoimiin paremmin sopivaksi.