Riittävästi potketta?

 

Potke

Valitse harjoitusmielessä jokin tavoite ja kirjoita se toivetoukan oikeaan siipeen. Otetaan POTKE-esimerkiksi viiden kilon painonpudotus.

P–pampulasta lähteville viivoille voit kirjata ne edut, joita tavoitteen saavuttamisesta koituu sinulle eli persoonakohtaisesti. Mitä hyvää, jaloa ja kivaa saat itsellesi, kun tavoite toteutuu? Laihdutus ei pahemmin innosta, jos vain anoppi, puoliso tai verottaja hyötyy pyrinnöistäsi. Ja vaikka koko suku ja omalääkäri on sitä mieltä, että raittius olisi Jepelle hyväksi, Jeppe ei lopettamisesta innostu, jos viina maistuu paremmalle kuin raittius.

P-pampula neuvoo myös tarkastamaan, onko tavoite positiivisesti määritelty eli sisältyykö siihen kepin lisäksi myös porkkanaa. Se, ettei halua metabolista oireyhtymää, ei aina yksinään kannusta pudottamaan painoa. 200%:n motivaatio saavutetaan, jos viisi kiloa keveämpänä mahdut mukavasti ahtaaksi käyneeseen lempimekkoosi tai jaksat porhaltaa paikasta toiseen kevein askelin.

O–pampulaan kuvaat, mitä osaamista juuri tässä tavoitteessa tarvitaan. Keventäjän tulee tietää, mikä ruoka hoikentaa ja mitkä ruoat pitävät hyvin nälkää. On myös osattava määrittää tavoitepaino ja tiedettävä, miten syödään niin että ihannepaino säilyy tavoitepainon saavuttamisen jälkeen.

O-pampula olettaa, että muutos on omatoimisesti käynnistettävissä. Jos et voi päättää itse syömisiäsi, on vaikeaa laihduttaa. Jos voit valita, otatko iltapäiväkahvin seuraksi hillomunkin vai omenan, kevennys on mahdollinen.

T-pampulaan kuvaat toteutumisen todennäköisyyden. Tuleeko hankkeesta oikeasti mitään? Pilvilinnat ovat kivoja, mutta niiden eteen ei viitsi raataa oikeasti. Jos 20 erilaista ihmedieettiä on mennyt poskelleen, usko tavoitteen toteutumiseen voi horjua. Mitä suotta yrittämään, ei se kuitenkaan onnistu. Tosin lottoajia motivoi hyvinkin pieni voiton mahdollisuus.

T-pampula toitottaa, että tulevaisuuden tilanteen teoreettinen tarkastelu voi toimia tekemisen magneettina. Näyttelijä, joka valmistautuu esittämään tukevaa roolihahmoa, saattaa joutua lihottamaan itseään viisi kiloa. Roolin jälkeen näyttelijä keventää itsensä takaisin omaan kokoonsa.

K-pampulan keinolla koetellaan kokemuksellisesti mitä elämä on, kun tavoite on saavutettu. Painoa pudottava voi matkustaa 5 kiloa keveämpään tulevaisuuteen ja tuntea, miten paljon kevyemmin lenkki koiran kanssa sujuukaan. Asiasta saa tuntumaa panemalla viiden kilon painon vatsareppuun ja kävelemällä pienen lenkin repun kanssa ja ilman.

K-pampula kehottaa myös katsomaan, miltä tavoitetilanne näyttää. Katso sielusi silmillä, miten hyvältä peilistä katsottuna lempimekkosi istuu päälläsi, kun olet viisi kiloa kevyempi.Kuuntele miltä hengitys kuulostaa, kun et enää puuskuta. Voit myös kuulla sielusi korvilla muiden kommentteja.

E-pampulalla etsitään tavoitteen toteutumisen vaikutuksia elämäntyyliin. Ehkä hoikentunut ulkomuoto ja timmi kunto tuo ihalijoita, jolloin puoliso tulee mustasukkaiseksi. Puolison mustasukkaisuus voi olla se este tai ei-toivottu vaikutus, jonka vuoksi kannattaa pysyä lihavampana.

E-pampula ennakoi, miten muutos vaikuttaa ekologiaan eli elämässä eteenpäin. Viiden kilon painonpudotus voi estää diabeteksen puhkeamisen ja muutenkin pidentää elämää. Mutta jos olet jo alkutilanteessa alipainoinen, viiden kilon keventäminen voi johtaa anoreksiaan tai viedä jopa hengen.

E-pampula etäännyttää. Miltä tuleva elämäntilanteeni vaikuttaa etäältä katsottuna – avaruusolio ET:n silmin? Ulkoavaruudesta tai koko elämän perspektiivistä viisi kiloa sinne tai tänne ei merkitse mitään.

”’

POTKE on psykologi Matti Kiviahon luoma muistisana.