Raivoaminen ruokkii vihaa

 

Yleisen uskomuksen mukaan ”höyryjen päästely” ja raivoaminen ovat puhdistavia kokemuksia. Ja siksi niiden uskotaan estävän aggressiivisia tekoja. Tutkimus ja käytäntö ovat kuitenkin jo kauan sitten osoittaneet uskomuksen myytiksi. Viimeksi olen nähnyt psykologi Brad Bushmanin tutkineen ilmiötä seuraavan koeasetelman avulla.

Jotta vihaa voisi tutkia, koehenkilöinä toimineet opiskelijat piti ensin aidosti suututtaa. Heitä pyydettiin kirjoittamaan joko aborttioikeutta vastustava tai puoltava essee. Jokaiselle opiskelijalle annettiin sama palaute: tekeleesi on surkein ikinä. Se oli sekava, ei lainkaan vakuuttava, eikä siinä ollut mitään omaperäistä jne. Palaute tietysti kismitti, kuten pitikin.

Suututuksen jälkeen koehenkilöt jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään.

  1. Vellojat saivat hakata nyrkkeilysäkkiä niin kauan ja niin kovaa kuin halusivat. Samalla vellojia ohjeistettiin ajattelemaan kritiikkiä antanutta ”paskiaista” samalla kun he katsoivat tämän kuvaa.
  2. Kuntoilijat saivat iskeä nyrkkeilysäkkiä kuntoilun vuoksi. Heille näytettiin kuvia toisista kuntoilijoista.
  3. Kontrolliryhmässä osallistujia pyydettiin istumaan paikallaan sen aikaa, kunnes tietokone saataisiin kuntoon kokeen seuraavaa vaihetta varten.

Seuraavassa vaiheessa kukin koehenkilö sai maksaa potut pottuina soittamalla kriitikkonsa korvaan inhottavan äänipläyksen. Mitä kovemman äänen koehenkilö sääti ja mitä pitempään hän ääntä soitti, sitä vihaisemmaksi koehenkilö katsottiin.

Mikä ryhmä oli aggressiivisin loukkaajaa kohtaan?

Vihassaan vellovat ryhmä ”nojasi nappiin”. Yksi osallistuja oli niin raivona, että hän löi nyrkillä reiän tutkimuslaboratorion seinään. ”Höyryjen päästely” ei siis rauhoittanut vaan se puhalsi bensaa taistele/pakene- eli tapa-moodin liekkeihin. Bushmanin toisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että mitä paremmalta vihan vimmoissa reuhaaminen tuntuu, sitä todennäköisemmin velloja kävi loukkaajan ja/tai jopa täysin sivullisen kimppuun.

Kun nyrkkeilysäkin kanssa vain kuntoiltiin ajattelematta loukkaajaa, kuntoilija alkoi kehitellä muuhun kuin vihaan ja kostoon perustuvia toimintatapoja. Istuminen hiljaa paikallaan oli omiaan nollamaan tapa-reaktion ja lauhdutti vihan.

’’’

Lähteenä Adam Grant: Originals (loc 3383)