Riekaloittavaa ristivetoa

 

Jakobpaini

Joskus meitä revitään moneen suuntaan sitä rataa, että jäljelle tuntuu jäävän vain riekaleita. Pitäisi olla yhtä aikaa,kotona, töissä ja kukaties vielä myös harrastuksissa. Tai monen riitapukarin paras kaveri. Toisinaan elämänroolit lyövät toisiaan korvalle.

Jotta erilaiset vaateet eivät olisi yksi musta möykky, vaatimusvyyhteä kannattaa pilkkoa. Analysoi, kuka tai mikä vaatii ja mitä. Ristiriita voi olla myös sisäinen, eli harrastus tuntuu vetävän sinua mukaansa mutta perheenkin kanssa tulisi viettää aikaa.

Eräs vaatimusvyyhden pilkkomiskeino on kirjoittaa muistiin kaikki ne asiat, joita sinun pitäisi tai haluaisit tehdä. Jokaisen tekemisen perään laitetaan viikoittainen tai kuukausittainen aikamäärä, jonka asian hoitaminen vaatii.

Kuinka monta tuntia vaativat perhe, työ/koulu, ystävät, oma aika, lepääminen yms. yms.? Kun erilaisten tekemisten vaatima aika lasketaan yhteen, ylikuormittuneella 24 tuntia vuorokaudessa ei riitä millään mutta alikuormittuneelletaas jää aikaa tapettavaksi asti.

 

Kuka hellittää, mistä karsitaan

Yhteisön arvojen toteutumista vahtii esimies tai jokin valvontajärjestelmä. Kun suorittamista on enemmän kuin mihin aika ja raha riittää, on paikallaan pohdiskella yhdessä vaatijan kanssa, mitä siitä seuraisi, jos tämä tai tuo työtehtävä jätettäisiin tekemättä tai jos ne hoidettaisiin rimaa hipoen. Mikä on ihan pakko hoitaa, ja mitä tapahtuu lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä, jos hommaa ei hoideta?

Vaatimuksia karsittaessa on hyvä muistaa, että lapset ja muut vähäväkiset eivät ole hyviä neuvottelijoita. Siksi aikuisen tulee toimia heidän asianajajinaan. Moni sanoo, ettei voi sanoa ylitöille ei. Koska lapset eivät osaa panna kampoihin, vanhempi ei aina huomaa, että suostuessaan ylimääräisten työtehtävien hoitoon hän tulee sanoneeksi lapselle ei. Lapselle isä ja äiti ovat maailman ainoita, mutta työntekijä ei ole firmalle korvaamaton – vaikka ehkä mielessään niin luulee.

Joskus ristiriita on kokonaan tai osittain sisäinen. Laihduttaja haluaa olla solakka, mutta samaan aikaan suu napsaa kermaleivoksen perään. Koska yleensä olemme yhtä aikaa monen kiistan polttopisteessä, eri jaakobinpainit kannattaa erotella eri väreillä tai symboleilla.

Saat lisää esimerkkejä erityyppisistä paineista klikkaamalla itsesi analyysiin Kootut työpaineet. Klikkaus kannattaa, vaikka olisit vielä koulussa tai jo eläkkeellä.