Rosa Parks ja kansanliikkeen synty

 

Esimerkkinä kansaliikkeestä on Rosa Parksin ”bussivälikohtauksen” liekkiin roihauttanut kansanliike mustien kansalaisoikeuksien saamiseksi. Kos moni oli ennen Rosa Parksia ollut tottelematta rotuerottelua bussissa, miksi suuri murros tapahtui herkän ja introvertin Rosa Parksin pidätyksen jälkeen. Vastaus: Rosa Parksin ystäväjoukko oli laaja, monipuolinen ja hyvin verkottunut. Adam Grantin termein hän oli yhteisössään antaja. Kun hänet pidätettiin, ystävät puolustivat ystävää sillä tavalla, jolla ystävää on tapana puolustaa eli tukemalla ja auttamalla.

Ystävyyteen sisältyy luontainen vaisto ja myötätunto, joka herättää halun taistella ihmisen puolesta, josta pidämme. Meidän on helppo ohittaa tuntemattoman ihmisen kokemat vääryydet ja loukkaukset, mutta kun ystävää ja anteliaan hyvää ihmistä loukataan, suuttumuksen tunne on voimakas ja ystävyyteen liittyvät sosiaaliset tavat ja rutiinit lähtevät käyntiin.

Liikkeet saavat alkunsa ystävyydestä ja tuttavien välisistä vahvoista siteistä. Ne kasvavat yhteisön noudattamien sosiaalisten tapojen sekä naapurustoja ja klaaneja yhdistävien löyhien siteiden ansiosta. Liikkeen johtohahmot opettavat seuraajilleen uusia tapoja, jotka saavat aikaan tunteen uudenlaisesta identiteetistä ja oikeuksista. Esimerkiksi Martin Luther King (ja Gandhi) neuvoivat seuraajiaan väkivallattomaan vastarintaan ihmisoikeuksien puolesta.