Runtta ja Mahmo

 

Runtta on sisäistynyt kritisoija. Se on kuin magnetofoni, joka ”nauhoittanut” meihin kohdistuneet morkkaukset, varsinkin vanhemmilta ja auktoriteetilta tulleet ”tuomiot”. Arvostelun sisäistäminen tarkoittaa sitä, että jossain vaiheessa olemme alkaneet ”soittaa” Runtan sanomisia itse itsellemme. Eli runttaamme ja haukumme itse itseämme.

Runtan hyvät aikeet

On paikallaan huomata, että alun perin Runtalla saattoi olla hyvä tarkoitus. Siksi on hyvä ottaa lempeässä ja leppoisassa mielentilassa tavalla tai toisella yhteys Runttaan ja kysyä: ”Mitä oikeastaan yrität saada morkkaamisella aikaiseksi? Mitä pahaa pelkäät minulle tapahtuvan, jos et kritisoisi minua? Mitä haluat minun huomaavan tai oppivan? Vastauksena voi olla vaikkapa seuraavanlaisia asioita.

  • Runtta yrittää estää minua mokaamasta uudelleen. Kun huomaan Runtan hyvän tarkoituksen, voin ryhtyä miettimään, miten kannattaisi toimia mokaamisen sijaan paremmin.
  • Runtta halua minun pysyvän nöyränä, koska kukaan ei tykkää ylpistelijöistä. Se on totta, mutta eivät ihmiset tykkää minusta kynnysmattonakaan.
  • Runtta piiskaa minuun puhtia. Kun se tarpeeksi mäkättää, ryhdyn vihdoin hommiin. Mutta voisiko asioiden tekemistä tehdä niin mukavaa, ettei niitä malta olla aloittamatta?
  • Runtta voi mäkättää silkasta tottumuksesta eli se puhuu perättömiä tai keljuilee vanhentuneen tiedon pohjalta. Olen elämässäni oppinut yhtä ja toista, joten taitaa olla aika päivittää Runtan puheet.

Vaikka Runtalla voi periaatteessa olla hyvä tarkoitus, sen nalkutusta ja varsinkin riehumista ei ole hauska kuunnella. Mitä kannattaisi tehdä? Jos väitämme Runtalle vastaan, Runtta hyökkää kimppuun entistäkin viiltävämmin ja ilkeämmin. Jos yritämme välttää kuulemasta Runtan surinoita, syntyy kiusaus etsiä jokin sijaistoiminto kuten sudokun pelaaminen, päihteiden käyttö, shoppailu. Kuitenkin Runtta kyttää jossain taustalla.

Runtan välttäminen tai sen kanssa vänkääminen alkaa ennen pitkää väsyttää. Antaudumme sille ja myötäillä Runtan hokemia tyyliin: ”Mä tosiaan olen täysi paska. Tulis tauti ja tappais.” Runtan ”kohteliaisuuksien” kuunteleminen vie yhä syvemmälle itseinhon suohon.

Runtan vastapaino on tietysti Mahmo eli sisäistynyt myötätuntohahmo eli lapsena saatu huolenpito kiteytyy Mahmoon. Jos olemme saaneet lapsena hellää ja tolkukasta huolenpitoa, Mahmo on vahva sisäinen hoivaava voima. Jos lapsuutemme ei ollut kovin onnellinen, Runtta rulettaa eikä Mahmolla ole ollut mahdollisuutta kasvaa oikeaan kokoonsa. Siksi kannattaa kutsua rauhallinen ja lempeä Mahmo paikalle.

Runtta puhutteluun

Aluksi on hyvä kaikessa rauhassa tunnustella, miten ja missä Runtan läsnäolo tuntuu kehossa. Runtta voi esimerkiksi tuntua jännityksenä hartiassa. Ehkä se mäkättää jommankumman hartian takaa moitteitaan kuin mikäkin pahan ilman lintu. Runtta voi tuntua ryppyinä silmien välissä tai kuulua kohinana korvissa.

Kun olet saanut tuntuman Runtasta, pyydä Mahmoa kuvitteellisesti taluttamaan Runtta edessäsi olevaan mielikuvitustuoli. Ideana on, että kun Runtta on aikoinaan sisäistynyt sinuun, nyt se siirretään takaisin ulos sinne, mistä se on alun perin tullutkin. Se ikään kuin astuu ulos mielesi ja kehosi talosta, jolloin voit tarkkailla sitä objektiivisesti etäämmältä.

Suhteutetaan Runttaa

Nyt kun Runtan hahmo nököttää siinä edessäsi, voit panna merkille, miltä elämäsi ”yleinen syyttäjä” näyttää pienen hajuraon päästä tarkasteltuna? Näyttääkö se samalta kuin joku menneisyydestä tuttu ihminen vai onko Runtan hahmo yhdistelmä sinua riivanneista ihmisistä? Onko Runtta niin mahtava kuin se sisälläsi ollessaan tuntui olevan? Kutistuuko vai hailakoituuko se tuolissaan, kun katsot sitä arvioivasti? Millainen asenne ja ääni sillä on? Mitä Runtta yrittää pauhaamisensa alta sanoa? Onko sen mäkätyksessä hyödyllistä asiaa vai jauhaako se samaa vanhentunutta virttä? Voiko Runtan ääntä kääntää pienemmälle tai muuttaa sen puheen mikkihiiriääneksi?

Kun Runtta istuu siinä edessäsi voit tunnustella, haluatko suurentaa sen valtaistuinta tai pienentää sen jakkaraa. Kokeeksi voit siirtää sen istuinta lähemmäksi tai hivuttaa sen lypsyjakkaraa loitommaksi. Tai ehkä haluat siirtää koko tyypin johonkin menneisyydestä tuttuun paikkaan tai peräti patsaaksi hautausmaalle.

Tunnustele, millainen on asenteesi Runttaa kohtaan? Voit vapaasti kertoa vieressäsi istuvalle mahtavalle ja kannustavalle Mahmollesi, tunnetko Runttaa kohtaan myötätuntoa, kiinnostusta, lämpöä, ystävällisyyttä, ärtymystä ja/tai vihaa? Jos ja kun Runtta tulee mielesi taloon, voit huomata Runtan heikot ja säälittävät puolet ja tuntea myötätuntoa Runttaa kohtaan.