Säälin viiltävä säilä

 

Josef Kirschner kristalloi kirjassaan Egoistin käsikirja, että toisten taholta tulevaan sääliin kietoutuu kehotus itsesääliin. Säälin viiltävä säilä sisältää taka-ajatuksen, jonka mukaan säälittävän elämä on tavalla tai toisella pilalla.

Sääli on salakavala kuin Lumikille tarjottu myrkkyomena. Sitä on vaikea vastustaa, koska nujertamisyritys tapahtuu lempeään ja lämpimään hyväntekeväisyyteen verhottuna. On tärkeää nähdä säälittelyn läpi, koska muuten voi nielaista toivottomuustartunnan sisältävän syötin.

Oikeutettu itsesääli on ongelmallinen tila, koska itsesääliin vaipunut ei voimaannu auttamaan itse itseään. Hän muuttuu aina vain avuttomammaksi ja sitä kautta muiden ohjailtavaksi. Itsesäälijä uskoo, että ulkoiset tekijät sanelevat elämän ”onnistumisen”. Oikeasti elämästä tulee sellainen, millaiseksi se juuri nyt ja pikkuhiljaa tehdään.  Huonoillakin korteilla voi pelata hyvin.

Onneksi sääli on ns. yksisuuntainen akti. Toisten taholta tuleva sääli ei tarkoita, että ajattelisit itse olevasi säälittävä. Sääliminen kuvaa enemmän säälijää kuin kohdettaan.