Elahedelmat

Saavutusten saavi

 

Oman toiminnan neutraali ja rehellinen seuranta on haastavaa mutta tarpeellista, koska elämän saavutuksissa on sekä makeita että kitkeriä hedelmiä. Omassa (tai toisten) suussa kitkeriä lajeja ei tietenkään kannata rajallisilla voimavaroillaan kasvatella.

Elämäsi puussa jotkut asiat voivat olla nupullaan, toiset kukassa, muutamat muiden pölytettävänä, tietyt raakileina tai parhaimmillaan kypsinä.

Kasvua seuraamalla saat käsityksen siitä, millaisia elämän hedelmiä on lähiaikoina tuloillaan. Mitkä lajit tuppaavat kuivumaan lupaavan alun jälkeen. Mitkä hankkeet tappaa kylmä halla. Hedelmiä ei kannata kerätä raakoina, mutta ylikypsiksi päästyään ne putoavat matojen ja myyrien riemuksi. Tätä kautta löytyy sopiva korjuun ajoitus.

Seuranta paljastaa armotta sen, mihin emme voi omassa elämässä vaikuttaa. Vaikka haaveiden tuhoutuminen on välillä tuskallista, vielä tuskallisempaa on kerta toisensa jälkeen panostaa sellaisten ”lajien” kasvattamiseen, jotka eivät millään ilveellä menesty kotipiirissä. Ainakaan vielä.

Onneksi seuranta auttaa löytämään meille myös mahdollisen kukoistuksen. Kokeilun ja kokemuksen tasapaino on tärkeä. Uusien lajien kokeilu on innostavaa ja rentoa vain, jos ja kun koetelluista lempilajeista on tiedossa varma tuotto. Kaikkia munia ei todellakaan kannata sijoittaa samaan riskikoriin, joten vain osaan elämämme puuta kannattaa houkutella uusia pölyttäjiä.

Suhteuttavat saavutukset

Myös suhteuttaminen sujuvoituu seurannan avulla. Tehtävälistojen loppuunsaatettuja suorituksia ei kannata viivata yli vaan vanhat listat kannattaa koota pinoon tai pitkään ”piikkiin”.

Suuremmista aikaansaannoksista, osaamisista ja oivalluksista voi jopa tehdä kollaasin, installaation tai saavutuksista kertovat symbolit voi kerätä koriin. Saavutusten alati täyttyvää saavia on mukava tiirata, jos ja kun epäilys omasta riittämättömyydestä kurkistelee kolostaan.

Jos saavutukset eivät oitis nouse mieleen, viime päivinä tehtyjen töiden nopea kirjaaminen vaikuttaa vahvistavasti. Pikalistaus on paikallaan varsinkin silloin, kun tekemättömien töiden pino meinaa nurertaa alleen. Kun hoidettujen hommien kasvavaa kasaa vertaa tekemättömien hommien karsittuun pikkupinoon, voi olla helpompaa tarttua tarpeellisiin tehtäviin.