Skeemat ja niiden synty

 

Skeema-ajattelu lähtee oletuksesta, jonka mukaan pienellä lapsella ei ole muuta keinoa kuin mukautua vanhempiensa tahtoon. Hänen luonnolliset tarpeensa perusturvallisuudesta, yhteenkuuluvuudesta, itsenäisyydestä, arvostuksesta, kohtuullisista rajoista ja itsensä toteuttamisesta eivät koskaan täyttyneet.

Syntyi tilanteita, jolloin luonnollisia ja terveitä tarpeitasi pidettiin itsekkäinä, huonoina tai väärinä. Tällöin mieleesi syntyi ns. narsistinen haava. Jos haavaan ei suhtauduttu ymmärtäen ja hoivaten, haava tulehtui ja pienikin raapaisu sai sen vuotamaan.

Elämisen ja olemisen kannalta tuhoisimpia ovat ns. hylkäämisen, kaltoin kohtelun, tunnevajeen ja vajavuuden skeemat.

Skeematerapian isä Jeffrey Young kuvaa 18 tavallisinta tunneloukkua tai -lukkoa. Jos haluat luodata skeemojasi, kannattaa piipahtaa nettiosoitteessa www.tunnelukkosi.fi tekemässä Kimmo Takasen toteuttama kartoitus.

Skeemoja etsivää salapoliisityötä ei yhtään helpota se, että lapsuutemme aikuiset eli muinaiset vanhempamme olivat sokeita omille skeemoilleen, jotka he perivät niin ikään skeemoilleen sokeilta vanhemmiltaan. Niinpä skeemoilla on taipumusta periytyä. Onkin erinomaista, jos löydät puheyhteyden vaikkapa kaukaiseen serkkuun, jonka kanssa olette valmiita etsimään sukuhaaran tyypillisiä toimintakaavoja.

Käytännössä on hyödytöntä kovistella ikääntyneitä vanhempia tunnevajeidemme aiheuttamisesta. Vaikka vanhempamme olisivatkin vielä elävien kirjoissa, he saattavat olla vanhoilla päivillään edelleen skeemojensa vankeja. Ja koska skeemoja ei ole purettu vaan niitä on päinvastoin harjoiteltu ja siten vahvistettu, ne saattavat vain kiristää otettaan. Iäkkäinä ja hauraina heissä ei ole edelleenkään tarpeeksi aikuista olemaan meille tukena.