Ihmissuhteiden asetelma

 

Varsinkin vanhempien ihmisten kodeissa läheiskartta on suoraan nähtävissä asetelmana piirongin päällä olevista kuvista. Suosituimpien sukulaisten kuvat ovat keskeisellä paikalla, mutta suvun mustan lampaan kuva on voinut ”unohtua” laatikkoon. Voit tehdä läheiskarttasi valokuvista pistämällä oman valokuvasi keskelle ja muiden läheisten valokuvat ”oikeille paikoilleen”.

Pysyvämmän läheisastelman voi muodostaa myös jääkaapin ja/tai tiskikoneen oveen. Jokaista läheistä edustamaan voidaan hankkia kuvaava magneetti. Tai littana magneetti voidaan päällystää hänen kuvallaan. Koska magneetteja on helppo siirtää, on helppo tunnustella, miltä erilaiset asetelmat tuntuisivat.

 

Muutokset näkyväksi

Varsinkin muutostilanteissa on tärkeää tehdä sosiaalinen kuvio näkyväksi. Jos vaikkapa lapsiperheessä suunnitellaan eroa, isin tuleva koti/perhe voidaan kuvata tiskikoneen kylkeen ja äiskän koti/perhe voidaan kuvata jääkaapin oveen. Kummankin vanhemman ympärille liittyvät tämän puoleiset isovanhemmat, tädit ja sedät perheineen. Vanhempien ja lasten ystävät kuuluvat myös kuvioon. Ei tietenkään ole ihanne, että lapsille tutut läheiset jakautuvat isän ja äidin leiriin, mutta tilanne on hyvä todeta avoimesti, jos rintama on päässyt vihollisuuksien vuoksi syntymään. Jos koko poppoo oikeasti pysyy yhdessä, magneetit mahtuvat saman jääkaapin oveen.

Harva perhe pitää sisällään isän, äidin ja kaksi lasta. Kun mukaan laskee uusperheet, yksinhuoltajaperheet, perhekodit ja erilaiset sateenkaariperheet, jokainen perhe paljastuu yksilöksi. On hyvin tärkeää, että jokaiselle jäsenelle on paikka jääkaapin ovessa, vaikka hän ei jääkaapilla oikeasti kävisikään.

””

Vinkki: Jos haluat pitää asetelman muilta salaisena, voit tehdä vaaseista, kynttilänjaloista, matkamuistoista, pöytäliinoista yms. aineksista symbolisen asetelman. Asetelmaa vilkaistessasi vain sinä tiedät, mistä porukasta on kyse.