Suhdesamballa säätöä

 

Voisi ajatella, että elämä on kuin brasilialainen sambakulkue. Vanhemmat ovat ainakin alussa merkittävimpiä hahmoja. Sisaruksetkin saattavat olla lähelläsi halki elämän joko tukena tai piikkinä lihassa. Millainen suhdeasetelmasi tai kuten Lucas Derks sanoisi sosiaalinen panoraamasi oli lapsena? Millaiseen perheeseen synnyit? Missä järjestyksessä otit uusia ihmisiä sisäiseen maailmaasi? Ketkä olivat lähimpiäsi, kun olit viisivuotias?

Myöhemmin tarha-, piha-, harrastus- ja koulukaverit saattoivat vaihtua melko tiheäänkin. Lähimmistäkin lapsuudenystävistä tai vaikkapa serkuista voi erkaantua esimerkiksi avioitumisen myötä. Yhteys heihin katkeaa. Keski-iässä ja ns. tyhjän pesän vaiheessa heistä voi tulla taas tärkeitä.

Joskus on paikallaan pohtia, mihin kaikkiin kimppoihin kuulutkaan ja miten tärkeitä ne sinulle ovat.

Oletko pannut merkille, kuinka monta yhtäaikaista ryhmää on sinulle sopivasti? Kuinka paljon aikaa ja energiaa kukin ryhmä antaa ja kuluttaa?

Pitäisikö liittyä johonkin kimppaan ja etääntyä jostain tietystä porukasta?

Varsinkin yksin asuvalle työporukka, moottoripyöräjengi, samaa tautia potevien vertaisryhmä, kuoro, yhdistystoiminta, nettijengi tms. voi luoda kiinteämmän hengenheimolaissiteen kuin verisukulaisuus konsanaan. Ei ole tavatonta, että jonkin sortin uskonsisarus on läheisempi kuin oma sisarus.

 

Läheisyyden kriteeri

Psyykkinen ja fyysinen etäisyys ovat monesti eri asia. Voit olla täysillä partiolainen, vaikka et olisi käynyt partiossa sitten lapsuusvuosien. Toisaalta voit viettää paljon aikaa työkavereiden kanssa, mutta sielujen sympatia ja kuulumisen tunne puuttuu.

Työelämään siirtyminen tuo uusia tuttavuuksia. Myös työelämä on muuttunut. Vielä parikymmentä vuotta sitten tiedettiin, kuka oli meillä töissä ja kuka ei. Nykyään käytävillä hiippailee monenmoista konsulttia tai projekti-, pätkä-, etä- ja tilapäistyöntekijää, jotka saattavat olla hyvinkin läheisiä vakityöntekijän kanssa.

Vartiointi on saatettu ulkoistaa, mutta silti ovivahti voi olla monelle työpaikan läheisin ihminen. Samaan ammattiin kuuluminen saattaa luoda vahvemman siteen kuin samalla kustannuspaikalla oleminen. Toisaalta moniammatilliseen tiimiin kuuluminen on lujempi side kuin yhteinen ammattikunta. Työelämän ryhmäkuvioista on hyvä esitys Aku Kopakkalan kirjassa Porukka, jengi, tiimi (Edita 2005).

 

Etäisyyden säätäminen

Kaiva esiin Läheiskartta ja analysoimasi Ystävyyden alalajit. Kun katsele elämäsi ihmisiä, haluaisitko siirtää jotain ihmisiä lähemmäs tai vastaavasti joitakuita kauemmas? Voit myös kokeilla, miltä tuntuisi, jos siirrät vihollisen hetkeksi rinnallesi ystäviesi leiriin. Voit myös haluta puolison pois edestä rinnallesi.

Eräs tuttavani huomasi yllätyksekseen, että melkein kaikki hänen läheispaikoistaan oli vainajien hallussa. Kun hän siirsi vainajat takavasemmalle tukijoukoikseen, lähelle syntyi tilaa eläville ihmisille. Mieti hetki, mikä voisi olla läheiskartassa vainajille sopivat lepopaikka. Vaikka sitä ei voi tietenkään tietää, kuka (esimerkiksi isomummo) todennäköisesti tulee poistumaan esimerkiksi vainajien joukkoon?

Entä millainen suhdeverkkosi voisi olla viiden vuoden tai parinkymmenen vuoden kuluttua? Ketkä työtovereista siirtyvät eläkkeelle tai vaihtavat koulua tai työpaikkaa?  Millaisia uusia ihmisiä lähellesi toivot?

Jos haluat saada aiheesta tarkempaa selkoa, voit lukea hollantilaisen Lucas Derksin kirjanThe Social Panorama Model. Voit myös googlata paikallisia sosiaalisen panoraaman eli sospan-mallin osaajia.