Suunta on jotain, mitä emme voi koskaan saavuttaa. Ääneen sanottuna suunta on jotain hyvin imelää tyyliin ”hyvä elämä”. Suunta voidaan ilmaista myös täsmällisemmin eli haluna olla huolehtiva vanhempi, sitoutunut puoliso, ymmärtäväinen ystävä tai osaava ammattilainen.

Kun Frank Sinatra esitti kuuluisan laulunsa My way, hän ei tarkoittanut vanhempien, kavereiden, koulun, pomon, trendikonsultin tai edes yhteisön viitoittamaa tietä. Voimme tietenkin kuunnella toisia, mutta sykähdyttävä suunta on aina itse valittu. Sekin on valinta, jos antaa jonkun toisen valita.

Etappi on jokin selkeä saavutus tai virstanpylväs tiettyyn suuntaan kulkevalla taipaleella. Jos haluan olla sitoutunut puoliso, ensimmäinen etappi voisi olla puolisoehdokkaisiin tutustuminen eli treffeillä käyminen. Myös häät eli parisuhteen rekisteröinti sekä myöhemmin hopeahäät voivat olla etappeja. Etappi on kuin työlistan kohta, jonka voi ruksata suoritetuksi.

Työ- tai koulutuspaikan saaminen on etappi, joka määrittää, missä ja miten osaamista seuraavaksi kasvatetaan. Nykymaailmassa kukaan ei pätevöidy tehtäväänsä lopullisesti, mutta tutkinnon suorittaminen on merkki siitä, että osaamista on kartutettu muillekin näkyvään pisteeseen.

Valmistuminen saattaa estyä, jos opintiellä kulkeva luulee, että tutkinto on lopullinen päämäärä. Valmistuminen näyttäytyy helposti kuoleman porttina, jonka jälkeen ei ole mitään tai on vain pelkkä ahdistava epävarmuus. Kun valmistumisen mieltää yhtenä etappina aiemmin saavutettujen etappien joukossa, sen saavuttamista malttaa tovin juhlia. Mutta aivan pian alkaa jo kummasti kiinnostaa, mikä seuraava etappi on ja mitä se tuo tullessaan.

Vanha renkutuksessa lauletaan: ”Vielä on kesää jäljellä…” Aina kesää ei todellakaan ole vielä moneen kuukauteen jäljellä, mutta niin kauan kuin henki pihisee, voimme hykerrellen hyräillä: ”Vielä on suuntaa jäljellä…” Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa menestyminen on omaan suuntaan kulkemista. Onnistumista ei mitata etappien nopealla saavuttamisella, kuten vaikkapa koulussa tapahtuu. Suunnan valitseminen on itsestä kiinni, mutta etappien saavuttamisessa ulkoisilla tekijöillä on näppinsä pelissä.