Tähdellisiä tavoitteita

Tähdenlennon yhteydessä on tapana unelmoida tai toivoa jotakin huimaakin. Piirrä alla oleva tähti tyhjän paperin keskelle ja kirjoita sakaroille, millaisten hulvattominen ja mahdottomien asioiden haluaisit toteutuvan lyhyen 6 kk tähtäimestä aina 15 vuoden pitempään sihtiin.

Unelmoinnin tässä vaiheessa kannatta olla mahdollisimman epärealistinen.  Tehtävän juonena on härnätä esiin (puoli)tiedostamattomia unelmia, koska toteutumattomien haaveiden kummittelu mielessä voi aiheuttaa epämääräistä tyytymättömyyttä.

Oletetaan kaukaahaetuksi esimerkiksi, että minulla olisi salainen haave päästä paaviksi. Koska olen nainen ja tiellä on monta muutakin voittamatonta estettä kuten se, että en osaa latinaa, haave hautautuu tiedostamattomaan. Silti tuo unelma voi vaikuttaa syvällä mielessäni niin, että vertaan alitajuisesti nykyhommaani paavin duuneihin. Tunnen edessäni ammottavan kuilun ja koen salaperäistä tyytymättömyyttä. Tunnen epäonnistuneeni, mutta koska en muista, että hamuan paavin hommiin, en en osaa paikantaa tyytymättömyyden syytä.

Hulvaton haaveilu käyntiin

Huima uneksinta voi olla helpompaa, kun siirryt ”aikakoneella” vuoden tai viiden vuoden päähän. Katsot vain ympärillesi ja totea, millainen ”nyt” olet ja millaista elämää elät. Mitä hulvattomampia ideoita keksit, sitä paremmin menetelmä toimii. Tarkista, onko sinunkin kohdallasi niin, että se kahdeskymmenes idea on paras. Jotkut sanovat, että se on se 27. haave.

Mikäli haluat, voit nimetä sakarat olemisen, omistamisen, tekemisen, osaamisen tai tahtomisen mukaan. Eli voit laitaa tähden sakaroille otsikot: minä olen, minulla on, minä teen, minä osaan, minä tahdon.  Voit myös nimetä sakarat eri elämänalueiden mukaan eli yhteen sakaraan työkuviot, toiseen perhe, kolmanteen jne. Teitpä kuinka tahansa, lennokasta tähteä on mukava katsella muutamien vuosien kuluttua. Paljon on toteutunut, kaikkea ei – toisinaan aikataulu muuttuu.

♦♦♦

Joskus 1990-luvun alussa pistin piruuttani 15 vuoden päähän toiveen, että minusta tulisi radiopakinoitsija. Pidin toiveen toteutumista täysin mahdottomana, mutta kuinka ollakaan, onnellisien sattumien seurauksena aloin vuoden päästä tehdä Ideasieppo-nimistä radiopakinasarjaa Ylen 1 -kanavalle. Kymmenen minuuttia kestäviä Ideasieppoja kertyi vuosien varrella yli 50, joten oikeasta sarjasta voi todella puhua.

Tarinan opetus on tietenkin siinä, että huimatkin unelmat kannattaa kirjata, koska kirjattuihin unelmiin on helpompi tarttua tilaisuuden tullen kiinni. Ilkikurisen hauska sanonta kuuluu: suullinen sopimus on vain sen paperin arvoinen, jolle se on kirjoitettu. Asioista voi haaveilla päässään, mutta haaveen kirjoittaminen ja tarkka kuvaaminen tekee siitä tartuttavamman.