Tahdonvoimalla tarpominen – vai tuumaustauko

Etsivätoimisto Watson & Watson painottaa puheiden ja tekojen harmoniaa. Jos työn mielenkiintoisuus on listassasi ylimpänä mutta olet kärvistellyt tylsänturvallisessa työpaikassa, voimme epäillä, että mielenkiintoisuus ei olekaan elämäsi todellinen ykkössuunta. Vaan eipäs vedetä liian hätäisiä johtopäätöksiä.

Oletetaan, että mielenkiintoisuuden kukkula on se suunta, jota kohti sinnittelet. Kun suunnittelet seuraavaa askelta, huomaat edessäsi ammottavan kuilun. Pienikin ”mielenkiintoinen” askel syöksisi sinut 100 metrin syvyyteen ilman turvaköysiä. Loppupeleissä nopein tie mielenkiintoisuuden kukkulalle voi edellyttää kiertotielle suunnistamista. Vaikka kiertotien valitseva näyttää turvallisuushakuiselta, turvallisuus huomataan mielenkiintoisuudelle alisteiseksi arvoksi, koska raatona rotkon pohjalla on mahdotonta tehdä mielenkiintoisia asioita. Turvallisuus on arvona samanlainen kuin terveys. Terveys ei ole kaikki, mutta ilman (riittävää) terveyttä ei ole mitään.

Arvot tai suunta toimivat kuin painovoima. Astiassa oleva vesi pyrkii painovoiman ansiosta kohti maata, mutta jos astiassa ei ole reikää tai aukkoa, vesi ei pääse ”halustaan” tai valmiudestaan huolimatta valumaan. Vaikka tahtoa ja taitoa olisikin, ei ole tilaisuutta toteuttaa suunnitelmaa.

Suunnasta poikkeaminen voi johtua myös eksymisestä. Kun sumu peittää mielenkiintoisuuden kukkulan, sitä kohti on vaikea suunnistaa. Eksyminen on inhimillistä, mutta se voi myös terävöittää suuntavaistoamme, koska harha-askel kertoo, mihin suuntaan emme halua missään nimessä edetä. Näin väärä askel tai huonosti valittu etappi loppujen lopuksi auttaa täsmentämään suuntaa.

Koska eksymisestä morkkaaminen ei tuota edistystä, on parempi pysähtyä ja kysyä: ”Mitä minä voin tehdä nyt?” Toivonen ja Koivisto neuvovat painottamaan kysymyksen jokaista sanaa erikseen. Mitä minä voin tehdä nyt? Mitä minä voin tehdä nyt? Mitä minä voin tehdä nyt? Mitä minä voin tehdä nyt? Mitä minä voin tehdä nyt? Painotuksen vaihtelu voi antaa aina erilaisen vastauksen kuten entisen todistajan lause oikeudessa: ”Minä en sanonut hänen varastaneen taulun.”

Kuten uramagneetit, myös toisilleen alisteiset arvot voivat näyttää samaan suuntaan. Mielenkiintoisuuden tavoittelu johtaa oppimiseen, mikä puolestaan voi lisätä markkina-arvoasi ja suosiotasi työmarkkinoilla. Kyseessä on eräänlainen herttareeti. Toisaalta korkeasti koulutetut tutkijat sinnittelevät vuosikausia apurahoilla ja tilapäistöillä. Tylsän työn tekeminen innostuneesti on yleensä väylä mielenkiintoisempiin tehtäviin mutta ei aina.

Joskus on järkevää odottaa uuden oven tai tilaisuuden aukeamista. Toisinaan paikallaan pysyttely on silkkaa lusmuilua tai pelkuruutta. Seuraavalle etapille rämpiminen ei ole aina ruusuilla tanssimista. Jaloissa on rakkoja, ja selkää kolottaa. Etapille etenemisessä ei tarvita aina iloa ja inspiraatiota – tahtoa kylläkin.

Arvokas suunta on kuin asemalta asemalle puksuttava juna. Tunteet ovat kuin kulloinenkin säätila, välillä sataa ja välillä paistaa. Tunteiden myrsky voi kaataa mökin ympärillä olevan aidan. Tahtoessamme voimme korjata vahingot tai keksiä uusia ratkaisuja. Kukaties huomaat, että aita on varjostanut kasveja eikä sitä korjata tai rakenneta uudelleen. Kulkijakin siirtyy päättäväisesti kohti omaa kukkulaansa, tuntui miltä tuntui. Vaikka arvot nostattavat meissä kokonaisen tunteiden kirjon ja tekevät meidät haavoittuviksi, arvot eivät ole tunteita. Kuten sää, tunteet eivät ole vallassamme mutta arvokkaat teot ovat. Juna siis puksuttaa, satoi tai paistoi – ainakin seuraavaan etappiin eli asemalle asti.

Mitä sanoo sisäinen ennustajaeukkosi?

Kun olet saanut edes alustavan arvojärjestyksen aikaiseksi, voit testata listaasi ryhtymällä ennustajaksi. Jos todella olet löytänyt sykähdyttävän pääsuunnan, sinun pitäisi pystyä luotettavasti ennustamaan, mihin suuntaan otat seuraavan askeleen – edellyttäen ettei se uhkaa viedä jorpakkoon. Aika lopulta näyttää, mikä arvo on se kaikista kallein.

Jos ja kun edes summittainen suunta on selvillä,  kannattaa selvittää, miten pitkin askelin siirrymme kohti valittua etappia. Jos askel on liian lyhyt, eteneminen on hidasta. Mutta jos koitamme liian suurta loikkaa, pelihousut ovat vaarassa revetä. Klikkaa siis etappiin Sopivasti yritystä.