Elahedelmat

Elämän hedelmät ja tavoitteet eri vaiheissa

 

Suorituskeskeisessä kulttuurissa tupataan laskemaan vain tekemättömät työt. Siksi joskus tuntuu, ettei ole saanut ikinä mitään aikaan. Tämän tehtävän tarkoituksena on tuoda näkemykseen suhteellisuudentajua kirjaamalla jo toteutuneet toteutuneet, parhaillaan toteutuksessa olevat tavoitteet ja tulevaisuuden tavoitteet.

Jotta voisit pelata tätä ”tavoitepasianssia”, kirjoita yksi tavoite paperilappua kohden ja kokoa ne pinoon eri otsikoiden alle.

Elahedelmat

Korjatut hedelmät plakkarissa

Esimerkkejä on hyvä kirjata ainakin 200 tärkeintä, mutta lämmitellessä muutama kymmenkin riittää. Millaisia elämän etappeja olet jo ohittanut? Mitä tavoitteita olet saavuttanut?

Kukaties olet veistänyt jakkaran, kutonut villasukat, oppinut kertotaulun, suorittanut peruskoulun tai peräti ammatillisen tutkinnon. Tai ehkä olet rakentanut talon tai ainakin koonnut Ikeasta ostetun kirjahyllyn. Nämä saavutukset voit ylpeyttä tuntien asettaa elämäsi hedelmäkoriin.

Piakkoin kypsyvät  

Toiseen paperiin kirjaat tavoitteet, jotka voit saavuttaa jahka ryhdyt ja/tai puurrat loppuun. Nämä tavoitteet ovat puussa kypsymässä. Kukaties haluat oppia leipomaan suklaakakun, käyttämään tekstinkäsittelyohjelmaa tai vaihtamaan itse renkaat autoon. Esimerkkejä on hyvä listata ainakin 20 tärkeintä, joista sitten valitaan 5 kiireisintä työn alle. Joskus riittää vain yksi tavoite, koska jos elefantti yrittää synnyttää enemmän kuin yhden poikasen kerrallaan, yksikään ei ehkä jää henkiin.

Top 10

Mitkä saavutukset saavat sinut tuntemaan, että elämä on tullut elettyä hyvin ja täydesti? Näitä tekoja ei kannata jättää elämän kalkkiviivoille, vaan ne kannattaa tehdä heti tilaisuuden tullen. Ja kun saat tavoitteen toteutettua, Top 10 -joukkoon sujahtaa uusia meheviä tavoitteita. Suurimpien ja makeimpien hedelmien kypsymisaika voi olla varsin pitkä, mutta hyvää kannattaa kytätä ja odottaa.

Osittaiset onnistumiset  

Et ehkä ehdi tai viitsi opetella ranskaa täydellisesti, mutta voit oppia ranskaa voidaksesi tilata tyylikkäästi maitokahvin. Silloin osaat ranskaa – vaikkakin vain yhden lauseen verran. Näitä osatavoitteita kannattaa kirjata ainakin 20 kappaletta.

Karvaat hedelmät  

Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen ei, ainakaan jälkikäteen ajateltuna, tuottanutkaan hyvää hedelmää. Hyvin aikein tai suurin toivein solmittu avioliitto saattoi päättyä katkeraan eroon. Tai hedelmä oli vain toisten, muttei omaan makuun – uratikkaat saattoivat olla väärällä seinällä. Karvaiden hedelmien yhteistä tekijää kannattaa etsiä ja opit kannattaa kirjata muistiin, koska sitä kautta on helpompi toimia viljelyssä viisaammin.

Huuhaa-haaveet 

Luettele vähintään 10 mukavaa asiaa, joita et varmasti tule saavuttamaan. Kukaties haluaisit päästä Miss Suomeksi, olympiavoittajaksi kuulantyönnössä tai astronautiksi. Amputoitu jalka ei voi koskaan kasvaa takaisin: jos kuitenkin miettii, mitä ja miten jalalla voisi tehdä koreasti, voi löytää korvaavan ”jalan”. Voi miettiä, voisiko tavoitteen taustalla piilevä syvempi ydinarvo toteutua jollain muulla tavalla. Mitä Ydinenergiaa tai muita mukavia mielentiloja tavoite edustaa. Koska huuhaa-haaveet kummittelevat mielessäsi ja vievät ajattelukapasiteettia, ne on viisainta lähettää Utopioiden universumiin mieltä vaivaamasta.