Tavoitteisiin tikahtuminen

 

  1. Tiukka tavoitteellisuus voi luoda niin suuria paineita, että vaatimukset romahduttavat suorituskyvyn. (Vrt. suolakäyrä.) Päämäärien tulee olla sopivat väljiä ja houkuttelevia, koska kokonaan ilman tavoitteita alamme ajelehtia.
  2. Jos huomio on vain päämäärässä, matkasta nauttiminen voi unohtua. Kun huomio on toiminnan jatkuvassa pienessä parantamisessa tässä ja nyt, voimme nauttia onnistumisista jatkuvasti.
  3. Jos meillä on vain yksi päämäärä, into löpsähtää pian perilletulon jälkeen. Siksi on paikallaan pysähtyä hetkeksi ja etsiä uusi ja entistäkin ehtoisampi etappi.
  4. Kvartaalitalouden yksisilmäinen tavoitteellisuus voi johtaa pikavoittojen hakemiseen. Olemme kun samaa kiertävässä karusellissa sen sijaan että elämän pyörä pyörisi eteenpäin.
  5. Välillä fiksaamme tavoitteen liian kapeasti: minun pitää saavuttaa sitä ja tätä, siihen ja siihen mennessä. Silloin syntyy halu hallita tulevaisuutta. Koska emme voi tietää tulevaisuutta ja sitä, miten olosuhteet muuttuvat ja vaikuttavat tapahtumien kulkuun, liian tiukka tavoitteeseen tuijottaminen voi estää uusien mahdollisuuksien avautumisen.