Tietotyön pitkät syklit

 

Väsymyksestä tokenee nukkumalla viikonlopun, mutta todellisesta bunroutista toipuminen vaatii vaiherikkaan toipumisen. Prosessi voi edetä vaikkapa seuraavasti:

Dia7

 

Laiska ei voi kokea uupumusta koska hän pitkästyy. Työstään innostunut ja siinä onnistunut ei läheskään aina itsekään huomaa, miten punainen valo jo vilkkuu pään päällä. Hän unohtelee asioita, mikä aiheuttaa sotkua, mikä houkuttaa painamaan lisää kaasua, mikä ylivirittää lisää. Yhtäkkiä takki onkin ihan tyhjä tai muut alkavat ehdotella pitkää sairauslomaa tai peräti ”lataamoa”.

Unettomuus on vaivannut uupunutta jo pitkään, joten massiivinen univelka on otettava järjestelyyn. Jos unta ei muuten saada palloon, lääkäri yleensä määrää nukahtamista helpottavaa mielialalääkettä. Ei niinkään unilääkkeitä tai rauhoittavia eli pameja. Kun univelkajärjestely on saatu käyntiin, sankarimme haukottelee ja nukkuu, venyttelee ja nukkuuu ja herättyään hän ottaa nokoset. Läheiset miettivät hädissään, herääkö se enää ikinä entiseen eloon.

Myös kurja olo voi iskeä, koska kaikki ne inhottavat asiat, jotka oli ennen niin helppoa lakaista syrjään punkevat esiin mielen pyykkikorista. On ajateltava loppuun kesken jääneet ajatukset.