Tuen monet lajit

Apua ja tukea hakiessa ja antaessa on hyvä miettiä, minkä lajinen tuki sopii tilanteeseen. Sairauskohtauksen saanut tarvitsee tomeraa pelastajaa, mutta rauhallisessa tilanteessa eteerinen ”taustapiruilu” on paikallaan. Mieti jotain sinua juuri vaivaavaa pulmaa. Haarukoi, minkä lajin tuki voisi olla siihen osuvin.

Dia1

 

Pelastajaa tarvitset elämäsi kriittisissä tilanteissa. Kokenut konkari tulee paikalle ja ”sammuttaa tulipalon” puolestasi. Jo pelkkä tietoisuus pelastavan enkelin olemassaolosta rauhoittaa mieltäsi. Ketkä ovat olleet elämäsi enkeleitä? Kuka tai mikä voi auttaa, jos oma osaamisesi tai voimasi ei ole riitä tilanteen hanskaamiseen?

Kuiskaaja on teatterin tärkeä mutta näkymätön hahmo. Vaikka jo hallitset roolisi suhteellisen hyvin, saatat tarvita täsmäneuvoja tai vahvistusta joissain teknisissä yksityiskohdissa. Kuiskaaja on vastuussa neuvojensa oikeellisuudesta, mutta sinä olet itse vastuussa neuvojen noudattamisesta. Koska et ehdi perehtyä kaikkeen, mieti ketkä ovat sinun kuiskaajasi milläkin elämän lohkolla. Kuka on se kaveri, jolle voit kilauttaa?

Huomioija on hyödyllinen peili tai “omatunto” siinä vaiheessa, kun hommailet itsenäisesti. Huomioija tarkkailee toimintaasi kokonaisuutena ja kommentoi havaintojaan vasta jälkikäteen. Pyydettäessä huomioija kertoo, mitä osaamispuutteita tai sokeita pisteitä sinulla ehkä on. Vaikka huomioija auttaa sinua paikantamaan tiedostamattoman osaamattomuuden, vastuu puuttuvien taitojen täydentämisestä on sinulla. Muistele, kuka on toiminut elämäsi tarkkasilmäisenä huomioijana. Kuka voisi paikantaa hellästi mutta tarkasti harmia tuottavat sokeat pisteesi?

Esikuva on tarpeen silloin, kun haluat oppia jonkin taidon mallittamalla. Opit uutta seuraamalla esikuvasi toimintaa ja tekemällä hänelle tarkentavia kysymyksiä. Vielä enemmän saat irti, jos ja kun esikuvasi selittää tekemisiensä taustoja ja motiiveja. Kenen osaamista ihailet ja minkä taidon haluat oppia? Osaatko tai uskallatko tehdä kysymyksiä? Millä ehdoilla esikuvasi haluaa jakaa osaamistaan?

Opettaja tulee olla haussasi silloin, kun et pysty pelkästään esikuvaa seuraamalla toistamaan mallisuoritusta. Jos esikuvasi kertoo tekemisistään hindiksi tai japaniksi, sinun tulee tietenkin opetella esikuvan käyttämä kieli. Kielen opettaja on eri henkilö kuin esikuva. Ja vaikka esikuva osaisikin suomea, osaaminen saattaa tapahtua niin intuitiiviseti ja automaattisesti (tiedostamaton osaaminen), ettei hän pysty enää kuvaamaan tekemisiään riittävällä tarkkuudella. Silloin tarvitaan opettajaa, joka osaa opastaa tietämättömyydestään tietoiseksi tullutta vaihe vaiheelta. Millaista opettajaa tarvitset juuri nyt?

Tehostaja ei anna tietosisältöjä vaan auttaa kehittämään ns. metataitoja, tyyliin oppimaan oppiminen. Esimerkiksi NLP (neurolingvistinen ohjelmointi) tarjoaa runsain mitoin hyödyllisiä ”miellealgoritmeja”. Samalla tavoin kuin yhteenlaskun algoritmin opittuasi voit ynnätä yhteen sekä kyniä että panssarivaunuja, miellealgoritmin opittuasi voit soveltaa uutta metataitoa mitä moninaisimpiin pulmatilanteisiin. Esimerkkinä metataidosta olkoon Ideaalinen rukousnauha, joka innoittaa tarkastelemaan kulloistakin pulmaa monesta eri näkökulmasta eri mietintämyssyjen alta. Milloin ja keneltä sait viimeksi vinkkejä terävämpään tietotyön taitoon?

Takapiru on hyvä löytää silloin, kun haluat tarkastella elämääsi kokonaisuutena – ikään kuin matkan päästä. Takapiru auttaa kirkastamaan tavoitteita ja löytämään syvimmän kutsumuksesi. Keskustelu voi olla alussa poukkoilevaa ja hapuilevaa. Sitä voi verrata yhteiseen laivanupotuspeliin, jossa kokonaisuus hahmottuu pala palalta. Lähestymistapa soveltuu ns. Joharin ikkunan pimeiden alueiden kartoittamiseen. Kenen kanssa haluat ja uskallat tehdä tutkimusmatkan sielusi pimeisiin mutta hedelmällisiin vesiin?

Valmentaja voi tarpeen tullen virittää suoritustasi hyvinkin yksityiskohtaisesti. Kiinteän valmennussuhteen eli rinnalla kulkijan etsiminen on paikallaan silloin, kun rämmit vaikean elämänkriisin yli. Vaikka teet perustyön ja päätökset, valmentaja rohkaisee tiukoissa paikoissa tymäkästi ja lohduttaa pettymyksen hetkellä. Paras valmentaja lienee sellainen, joka on käynyt itse läpi hieman samantyyppisen myllyn kuin sinä. Kuka tai ketkä ovat valmentaneet sinua elämän tiukoissa paikoissa? Keiltä voit hakea täsmätukea, jos ja kun eteen sattuu ylivoimainen tilanne?

Kumppani on ajankohtainen silloin, kun kutakuinkin hallitset hommasi ja elämäsi. Olipa osaamisalueesi kumppanin kanssa sama tai hänen kykyjään täydentävä, pyritte yhteiseen tavoitteeseen rinta rinnan ja toinen toistanne tukien. Tiimissä, perheessä tai kaveripiirissä kumppaneita voi olla useitakin. Keiden kanssa olet kokenut kumppanuutta? Kenestä voisi tulla kumppani jatkossa?

””’

Tukipohteet:

Missä tukijarooleissa olet toiminut ja kenelle? Mikä rooli on oma bravuurisi? Liiankin helposti syntyy kiusaus tukea toista itselle tutulla tyylillä. Silloin tuki voi pahimmassa tapauksessa olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Mitä useammassa tukijaroolissa pystyt toimimaan, sitä useammalle voit olla tehokkaasti avuksi. Missä tukijaroolissa haluaisit erityisesti kehittyä? Millaista tukea, ohjausta tai kumppanuutta uuden roolin saavuttamiseen tarvitset?

Omat rajat on hyvä tuntea. Mikä tukemisen laji ei sovi sinulle ollenkaan? Voiko joku toinen antaa kysyjälle tehokasta tukea? Joskus se tehokkain apu on ohjata tarvitsija oikeasorttisen tuen ääreen.