Tuijellista Tuimakaksi

2000-luvulle tultaessa polioviruksen kynsistä eloon jääneet liikehermot alkoivat kuolla yhä kiihtyvällä vauhdilla. Kiertävän luennoitsijan päivät olivat luetut.

Onneksi sain Iltalehdestä paikan Sofian sohvalla. Sohvalla pötköttäen vastailin viiden ja puolen vuoden ajan lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Tuohon aikaan tunsin olevani kuin kana, joka pyöräyttää lehteen joka viikko kolme munaa eli 3 kysymystä ja vastausta. Kun lehti uudistui, olisi pitänyt munia viisi liian pientä munaa viikossa. Koin, että minimunista ei koskaan kuoriutuisi mitään, joten siirryin pyöräyttämään asiallisen kokoisia artikkeleita muihin lehtiin.

Seuraavassa kuvaan, miten vaihdoin  identiteettimetaforani perhosesta lentokyvyttömäksi papukaijaksi. Menetelmä perustuu mielikuvaeditointiin, joten se ei välttämättä aukene välittömästi. Tai ainakin menetelmää pitää räätälödä kullekin yksilölle sopivaksi. Näin mielikuvaedintointi toimi minulla.

1. Aluksi tutkin, miten ja missä mielsin  vallitsevan identiteettimetaforan tai -symbolin. Näin perhosen tai Helinä-keijun suoraan edessäni. Tein vielä symbolin ympärille kukkakehyksen.

2 Siirsin symbolin hetkesi sivuun ja paikkaan, jossa tuleva metaforasymboli eli Tuimakka jo odotteli. Samalla sujautin Tuijellin tietopörriäisen Tuimakan kainaloon.

3. Siirsin uuden identiteettisymboli  paikalleen ja otin siihen tiukan fyysinen tuntuman.

 

Koska lihasvoimani ovat tätä nykyä todella heikot, en juurikaan poistu kotoani. Niinpä päätin luoda metaforan Tuimakan elinympäistölle. Vertauskuva on majakka, koska se toimii tarpeen tullen kriisikeskuksena onnettomuuteen joutuneille. Majakan sisältä ja kuistilta tuimakka Tuikku voin olla ajatusyhteydessä muihin sähköpostin, nettisivujen, Skypen, Facebookin, puhelimen jne. kautta. Meemitarhani on täynnä ideanpoikasia, joita voi viedä omalle maalle kokeiltavaksi.

Vaikka en itse liiku majakan tontin ulkopuolella, halukkaat voivat tulla luokseni keskustelemaan nokikkain. Keskustelu muistuttaa leppoisaa pohdintaa takkatulen ääressä. Yhdessä yritämme kehittää osuvimman idean kuhunkin tilanteeseen.

Ne, jotka pitävät tällä nettisivulla taimettamiani ajatusituja hyvinä, voivat sponsoroida missiotani tulemalla talkoisiin tai puhaltamalla yhteen hiilleen virtuaalisesti. Avun pyytäminen on helpompaa, kun pyydän apua missiolleni enkä vain oman mielen virkistykseksi.