Tukijoukot, mentorit ja upagurut

 

Aika ajoin on hyvä kelata elämää taaksepäin ja miettiä, ketkä ovat antaneet osviittaa ja eväitä elämän polulle. Merkitse muistiin, kuka on valanut sinuun itseluottamusta. Kuka on kannustanut? Keneltä sait rakkautta ja hyväksyntää? Kuka on antanut sinulle karvasta palautetta, jonka havahduttamana osaat nykyään olla eduksesi?

Intialaisessa perinteessä guru on kunnianarvoisa opettaja, jonka siipien suojaan oppilas pyrkii. Upaguru on tavallisen tallaajan kuten pultsarin hahmossa kulkeva ihminen, jonka kautta voi oppia tärkeitä asioita. Upaguru saattaa myös näyttää sinulle esimerkkiä, jota et ainakaan halua seurata. Ketkä ovat olleet elämäsi upaguruja?

Prinsessa Ruususen ristiäisissä oli monta hyvää kummia ja haltijaa, joiden tehtävänä oli suojella pienokaista ja auttaa häntä elämän vaikeiden kohtien yli.

Sinunkin menneisyyteesi liittyy virallisia vaareja ja epävirallisia mummokkeita tai kummeja, jotka ovat toimineet ikään kuin suojelusenkelinä tai oppaana. Joko tieten tai tietämättään.

Kun Odysseus lähti kuuluisalle reissulleen, hän palkkasi miehen nimeltä Mentor valmentamaan pojastaan kuningasta. Idea on napattu työelämään, jossa konkari ohjaa nuorempaa. Onko sinulla ollut virallinen tai epävirallinen mentori tai ammatillinen kummi? Ketkä jakoivat enemmän tai vähemmän suoraan elämänviisauksiaan ja kehittivät organisaatio-osaamistasi? Kuka antoi käytännön apua ja tukea? Keneltä olet oppinut hyödyllisiä taitoja tai uskomuksia? Oletko muistanut kiittää heitä?

 

Tulevaisuuden oppaat

Entä millaisia oppaita tai neuvonantajia tarvitset nyt ja lähitulevaisuudessa? Kuka on jo käynyt sen tien, jolle sinä olet vasta suunnistamassa? Miten voisit saada käyttöösi kokemusta ja näkemystä, jotta sinun ei tarvitsisi oppia kaikkea itse? Viisashan oppii virheistään ja tosiviisas toisten virheistä.

Eräs toimiva tapa ”kutsua” lähelleen hyviä oppaita ja matkakumppaneita on vanhojen suojelusenkeliesi kiittäminen. Kiittämällä voi maksaa sitä kiitollisuudenvelkaa, jota tunnet opastasi kohtaan. Kiittäminen on myös oivallinen tapa tulla onnelliseksi. Tieteellisessä onnellisuustutkimuksessa on havaittu, että kiitoskirjeen kirjoittaminen auttajalle lisää kiittäjän kesto-onnellisuutta. Ja myös kiitetty voi olla mielissään.

Ehkä auttajasi ilahtuvat tai peräti hämmästyvät huomatessaan olleensa sinulle avuksi. Kuullessaan uudesta elämäntilanteestasi he saattavat antaa uuden vinkin tai johdattaa sinut juuri nyt tarvitsemasi oppaan luo. Tai kukaties he ohjaavat luoksesi jonkun, joka tarvitsee juuri sinun kokemustasi.

 

Henkilökohtainen kriisiryhmä

Varsinkin elämän kriisitilanteissa tarvitaan mukavia ja päteviä tukijoita. Jos ja kun lähipiirissäsi tapahtuu jotain järisyttävää, ulkopuolisten on helpompi säilyttää rauhallisuutensa ja tuoda turvaa, tolkkua ja toivoa kaoottiseen tilanteeseen. Kuka tahansa kiltti ihminen voi kuunnella, mutta ammattilaisilla on paljon tietoa, joka voi estää lisätuhojen syntymistä. Esimerkiksi juristi voi neuvoa, ettei pahasti velkaantuneen isävainaan tavaroista kannata ottaa edes paperinitojaa ettei tulisi ”ryhtyneeksi pesään”. Ryhtymättömyydellä välttyy saamasta vainajan velkoja perinnökseen.

Onko sinulla suunnitelma siitä, keihin otat ensimmäiseksi yhteyttä, jos jotain kamalaa tapahtuu? Henkilökohtainen kriisiryhmä kannattaa kerätä ikään kuin turvaverkoksi pahan päivän varalle.