Universumin napa ja ne muut

Voit omin silmin todeta olevasi oikeasti universumin ainutlaatuisin olio. Kaikilla muilla on kasvot, hiukset ja selkä, mutta sinussa näkyvät vain kädet, vatsa ja kauempana jalat. Olet täten hyvin merkittävällä tavalla erinäköinen kuin muut. Paitsi peilistä tai televisiosta katsottuna. Siinä näytät muiden kaltaiselta, mutta 99,9% eletyistä hetkistäsi aistihavaintosi näyttävät sinut erilaisena.
Jos mennään tuntoaistimusten puolelle, olet universimisi ainoa, joka oikeasti tuntee nälkää, kipua, vihaa, iloa, rakkautta tai mielihyvää. Tietysti voit peilisolujen avulla tuntea omassa kehossasi kaverin tuskan, kun tämä on astunut rautanaulaan ja pomppii yhdessä jalalla ympyrää. Mutta et voi oikeasti tuntea kaverin aistimuksia. Jos näet tapauksen telkkarista, naulaan astumisen tuska on näytelty.
Ja kuulon puolella on sama peli. Kukaan muu ei kuule täysin samoin kuin sinä, varsinkaan omaa ääntäsi. Omien näkemäsi, kuulemasi ja tuntoaistimusten perusteella voit varmasti tietää olevasi oikeasti olemassa. Muiden olemassaolo ei ole niin varmaa. Tosin peiliin katsominen yhtä aikaa naapurin kanssa tuo mieleen päätelmän: tuo toinen luultavasti kokee maailman samaan tapaan kuin minä. Hän on universumini toinen ihminen eli luomme hänestä ihmistyksen.
Minäkuva
Koska katsomme kehomme ulkopuolelle silmiemme ikkunoiden kautta, emmekä voi fyysisesti havainnoida itseämme yhtenä muiden joukossa, on tarpeen kehittää ns. minäkuva. Vanhempien ja auktoriteettien esittämät arviot, testit, erilaiset mittaukset sekä itsen ulkopuolelle asettuminen mielikuvituksessa auttavat vertailemaan itseä muihin.
Kun hetken mietit, oma minäkuvasi hahmottuu kuin ihmeen kaupalla tyyliin: olen kaunis, älykäs ja rikas. Mieleesi voi putkahtaa minäkuvan syntymiseen liittyviä tärkeitä tilanteita.
Ihanneminä
Varsinkin erilaiset kasvattajat ovat kilvan yrittäneet rakentaa sinulle ihanneminää: Kas tällainen sinun tulisi olla’. Kun mukaan tulevat vielä omat vaatimukset ja toivomukset, kuilu minäkuvan ja ihanneminän välillä voi kasvaa masentavan suureksi.  Millainen on ihanneminäsi ja kuinka suuri sinun kuilusi on. Pitäisikö kuilua leventää vai kaventaa?