Mihin suuntaan uramagneetti oikein imee?

Kun Edgar Schein haastatteli kokeneita työntekijöitä, hän kehitti käsitteen ura-ankkuri kuvaamaan niitä työpaikan tekijöitä, jotka vetivät ihmisiä puoleensa. Itse inhoan ankkurin käsitettä syvästi, koska se viittaa jämähtäneisyyteen. Eivätkä muutkaan vaihtoehdot kuten uraveturi, uratutka, urapurje sanotummin kolahda meikäläiseen. Sen sijaan uramagneetti tuntuu käsitteenä mukavalta ja sopii suunnistuksen mielikuvan sisälle.

Olemme kuin jääkaappimagneetti. Toisiin töihin tai yhteisöihin tartumme kuin magneetti – ja toisiin emme millään. Scheinin mukaan suurin osa ihmisistä on magnetoitunut seuraavilla tavoilla:

Asiantuntijapäteminen vetää puoleensa niitä, jotka haluavat käyttää omia lahjojaan ja tietojaan itsen ja toisten hyväksi. Koska asiaansa tunteva nauttii tekemisestä ja osaamisesta, itsenäiset asiantuntijatehtävät nousevat äärimmäisen houkutteleviksi, koska niissä saa tietää ja päteä. Asiantuntija on yhteisönsä tietopankki.

Johtamisen motivoidessa oma asiantuntijuus ei riitä. Mielen pohjalla syntyy halu saada tuloksia aikaan yhdessä. Osaaminen yhtyy ihmissuhdetaitojen, analyyttisten kykyjen ja tunnehallinnan kanssa. Johtaja organisoi, valvoo ja vaikuttaa eli pitää porukkaa koossa.

Tarve toimia itsenäisesti ja omatoimisesti johtaa tutkijan, konsultin tai kouluttajan uraan, jossa oman työmuodon ja -tahdin voi säätää itsensä näköiseksi. Omatoimisuus ja omintakaisuus pitävät huolen siitä, ettei yhteisössä pääse syntymään valheellinen konsensus.

Turvallisuutta ja ennakoivuutta rakastavat rajaavat mielellään työvaihtoehtojaan, kunhan organisaatio on vahva, vakavarainen eikä sieltä ole irtisanottu ihmisiä. Valtion leipä on ollut tunnetusti kapea mutta pitkä. Perusturvan takaaminen ja uhkien minimointi tuovat vakautta koko organisaatioon.

Paikkaan sitoutuminen merkitsee sitä, ettei työn perässä mielellään muuteta omalta paikkakunnalta. Tai sitten muuttaminen perustuu haluun asua tietyllä paikkakunnalla.

Luova yrittäjyys lähtee riippumattomuuden tarpeesta ja halusta olla itsensä valtias. Liikeidean hakemiseen voi kulua koko elämä. Tai sitten alaa vaihdetaan heti, kun toiminta alkaa vakiintua eli kyllästyttää. Yrittäjät pitävät huolen siitä, että syntyy jotain uutta, jota vakaammat ihmiset voivat pitää myöhemmin yllä.

Omistautuva palvelu syntyy, kun ihmisellä on sitä tukevat perusarvot. Työtä ohjaa ideologia. Tarkoituksen täyttäminen, kutsumus ja humaanisuus tuovat vakautta yhteiskuntaan.

Haasteita hamuava hakeutuu tehtäviin, joiden suorittaminen on vaikeaa ja joiden tekeminen ei onnistu muilta. Myös aiemmin itselle mahdottomat haasteet saavat nokittajan innostumaan. Omien rajojen testaus ja kilpailuhenkisyys takaavat sen, että yhteisö ei jää muista jälkeen.

Tasapainoa ja harmoniaa arvostavat ihmiset pyrkivät pitämään elämänsä kokonaisuuden kunnossa. Tälläinen ihminen käy työssä elättääkseen perheensä. Ei työn itsensä takia. Työn joustavuus mahdollistaa perhe-elämän ylläpidon, harrastukset ja henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Vastapainoksi yksilö joustaa organisaation suuntaan.

Jokaisella meistä on jokin johtava magneetti. Silti useampi tekijä voi vetää yhtä aikaa puoleensa. Niinpä syntyy erilaisia yhdistelmiä kuten palveleva elämäntaiteilija, paikkakuntaan sitoutunut asiantuntija, yrittäjähenkinen asiantuntijaesimies, muutosjohtaja jne.

Ikä vaikuttaa tutkimusten mukaan niin, että turvallisuushakuisuus pyrkii iän mukana lisääntymään ja yrittäjyys vähenemään. Toisaalta voisi ajatella niin, että pätkätyöt pakottavat nuoret turvallisuushakuisiksi, mutta vanhempana on varaa tehdä mitä haluaa, kun lapset ovat lentäneet pesästä tai eläke tarjoaa toimeentulon.

Suomessa ura-ankkureita on tehnyt tunnetuksi psykologi E. Olavi Salminen, jonka kirjasta Joustava urakehitys – Miten johtaa sitä (Edita 2005) olen poiminut joitakin ajatuksia. Lisää samasta aiheesta on Salmisen kirjassa Elämän ja uran ankkurit (Gaudeamus 1989).

♦♦♦

Kun kävit uramagneetteja läpi, mikä niistä tuntui läheisimmältä? Jos huomasit, että villit hevosetkaan eivät estäisi sinua pinkaisemaan kohti arvokasta suuntaa, kannattaa silti malttaa hetki ja klikata itsensä sivulle Virsta väärään.