Palastellaan uupumusmöykky osiin

 

Uupumus voi syntyä siitä, että teemme vääriä asioita. Tai sitten teemme oikeita asioita väärin. Kiirettä ja kuormaa huomattaessa on tärkeä selvittää, minkä tyypin paineesta on kyse. Punaisella merkityt syyt ovat käytännöllisempiä ja ratkaistavissa silkalla kaupunkilaisjärjellä. Violetit kiireen syyt piilevät enemmän henkimaailman puolella, joten käänteentekevän ajatuksen saamiseen tarvitaan hieman konstikkaampaa toisinajattelua.

Jotta kiirekupletin juoni kirkastuisi, katsotaan muutama esimerkki.

Kiireen loogiset tasot

Ympäristö  Oletetaan, että huoltopalveluun tulee viikon aikana keskimäärin 40 työmääräystä viikossa. Sitten tulevat megaukkoset, jolloin korjauspyyntöjen määrä onkin yli 500 viikossa. Kavereilla on tulenpalava kiire, ja ruuhkan purkamiseksi tarvitaan ehdottomasti ylitöitä ja ammattitaitoista lisäporukkaa.

Organisointi  Joskus työ on organisoitu typerästi. Vanhasta muistista yhtä laskua voidaan kierrättää ympäri konttoria, ja kauan sitten unohtuneista syistä laskulle tehdään mitä moninaisempia tarkistuksia. Työt kasautuvat, kaikilla on hirmuinen kiire eikä valmista tahdo syntyä. Viivästyskorot juoksevat. Ahkeruus itsessään ei tilannetta paranna – pikemminkin päinvastoin. Apinan raivolla puurtaminen, ja siitä uupuminen, vain lykkää uusien työmuotojen miettimistä. Sen sijaan, että lisättäisiin työtahtia, kannattaa istua porukalla miettimään, mitä ja keitä homman hoitaminen lopultakin vaatii.

Arvot ja uskomukset  Jos olen koko ajan kiireisen ja tärkeän näköinen, minua pidetään korvaamattomana ja saan pitää työpaikkani. Jos almanakkani ei ole turvoksissa, en näytä tarpeeksi sitoutuneelta tai suositulta. Jos työstä tullessa ei ole hiki tai kipuja, en ole tehnyt kunnolla työtä. Nämä ovat varsin yleisiä uskomuksia – varsinkin silloin, kun yt-neuvottelut kolkuttavat ovella.

Toimintojen virtaviivaistaminen tai apuvälineiden hankkiminen ei poista hösäämistä, jos kiireen takana on organisaatiokulttuuriin liittyvä puuhakkuuspakko. Se, että kiireiseltä näyttämisen sijaan organisaatiossa aletaan arvostaa tuloksia, voi korjata tilanteen. Leppoisampaan työpaikkaan vaihtaminen tai kalenterin siivoaminen saattaa helpottaa, mutta jos takana on kiirettä palvova uskomus, karsittu kalenteri on alta aikayksikön takaisin tukossa.

Et voi palaa loppuun, ellet ole koskaan syttynyt. Tulisielu voi pitää projektiaan niin tärkeänä, että hän polttaa itsensä sen vuoksi loppuun. Katso siis Tulisielun kalajuttu.

Identiteetti  Jotkut ovat kiireisiä sekä kotona että työpaikalla. Kiire on osa minuutta. Kiireisen tunnistaakin siitä, että hoppuilijalla on kiire siitäkin huolimatta, että hössäämisestä sakotetaan – maksoi mitä maksoi. Kiireilijä tietää koheltamisen vähentävän tehokkuutta ja sitä kautta mahdollisuutta pitää työpaikka, mutta silti hän ei luovuta. Rennommin tai hitaammin ei voi ottaa, koska hoppuilija lakkaisi olemasta olemassa – ainakin itselleen. Hän kokisi katoavansa.

Identiteettipohjaiseen kiireeseen ja uupumiseen ei auta muu kuin identiteettimuutos. Se vaatii kaupunkilaisjärjen lisäksi myös psykologiaa, joten sille on varattu valikossa kokonainen ideahelmi.