Vaani eli epäluuloinen persoonallisuus

 

Vaani vaanii ja pelkää, että petät ja vahingoitat häntä, vaikka olisit oikeasti huippu-uskollinen. Herkkänahkaisena vaani etsii puheistasi loukkauksia, halventavia ja pahaenteisiä merkityksiä silloinkin, kun haluat vilpittömästi kehua häntä. Koska vaani pelkää torjuntaa, nöyryytystä ja pilkkaa, edes lempänhyväntahtoinen naljailu ei toimi ollenkaan. Vaani suuttuu herkästi ja kantaa ikuisesti kaunaa (kuvittelemistaan) loukkauksista ja oletetuista selän takana puhumisista.

Vaani ei uskoudu, koska hän pelkää, että käytät tietoja väärin ja haavoittaaksesi häntä. Hän tuntee olonsa turvalliseksi vain emotionaalisti eristäytyneenä. Tämän vuoksi terapia ei voi toimia, koska epäluuloinen näkee terapeutit äärimmäisen kriittisinä, uhkaavina ja vaarallisina. Lisäksi ajattelu on hyvin mustavalkoista: joko olet puollani tai olet minua vastaan.

Vaanin mielestä maailma on äärimmäisen vaarallinen paikka, jossa pitää kaikin tavoin vastustaa ulkoista kontrollia. Kyky luottaa toisiin ei ole varhaislapsuuden turvattoman kiintymyssuhteen vuoksi koskaan kehittynytkään. Tai luottamus on voinut myös tuhoutua jossain vaiheessa. Vaani on oppinut odottamaan uusilta tuttavuuksilta samanlaista kaltoinkohtelua, johon hän on jo lapsesta asti tottunut. Niinpä luottamuksen luominen kestää todella pitkään eikä sitä kannata yhtään hoputtaa.

Vaani kannattaa nähdä pelokkaana ja haavoittuvana taapero-moodissa olevana lapsena silloin, kun hän suoltaa aiheettomia syytöksiä, joiden mukaan yrität tuhota hänet. Pahimmassa tapauksessa pitempään epäilyksen kohteeksi joutunut kumppani alkaa itsekin uskoa, että on tehnyt vaanille pahaa, ja alkaa pyytää anteeksi olemattomia syntejään. Tukea ja terapiaa tarvitseekin epäluuloisen kumppani.

Työtoverina ja sosiaalisissa ympyröissä vaani on ärtyinen, jäykkä, vihainen ja syyttelevä. Hän on innokas tekemään kanteluita ja nostamaan oikeusjuttuja. Koska hän on yhtä aikaa hyljeksivä että hyljeksitty, hän pelkää usein aivan aiheellisesti, että hänestä halutaan päästä eroon. Tuhoutuneiden suhteiden noidankehä on valmis aina vainoharhaisuuteen asti.

Koska vaani on aina riidoissa kaikkien kanssa, parisuhteessa syntyy ”me vastaan maailma” -illuusio. Tätä kautta vaanin kumppani eristyy omista tuttavistaan. Kutsuja ei satele juhliin, jos kutsuille osallistujat tietävät vaaninkin olevan tulossa.

Vaikka vaanin rinnalta kannattaa paeta mahdollisimman nopeasti, lähteminen ei ole helppoa. Vaani on hengenvaarallinen, jos ja kun ilmassa on merkkejä suhteen mahdollisesta katkeamisesta. Tappouhkaukset ovat tavallisia, ja vaani voi sanan kirjaimellisessa merkityksessä vaania puolisoa pitkään. Niinpä lähtö pitää suunnitella tarkasti ja hakea siihen tarvittaessa viranomaisapua.