Vaaratutka

Tiedostamaton mieli eli ns. neuroseptio skannaa ympäristöä ja sisäaistimuksia valppaasti havaitakseen vaaran merkkejä. Neuroseptio on Stephen Porgesin antama nimitys. Jos vaaratutka havaitsee jotain hälyttävää, Tapatila  eli autonomisen hermoston taistele/pakene -käynnistyy.

Vaaratutka voi pettää puoleen tai toiseen. Jos ihmisen mantelitumake ei toimi, hän ei osaa pelätä mitään, vaikka syytä olisi. Syntymätemperamentiltaan Erityishekkä ihminen voi hätkähtää tai säikähtää pienestäkin. Myös trauman eli liian kovien kokemuksien vuoksi vaaratutka on voinut vuoksi virittyä niin että automaattinen suojareaktio on suhteeton. Esimerkiksi sotaveteraani saattaa huomata kuristavansa kauhun vallassa vaimoaan, koska kadulla paukahtanut auton pakoputki käynnisti hänessä tapa-moodin.

Koska jokainen meistä on lapsuudessa ja aikojen saatossa säikähtänyt milloin mitäkin vaaratonta, saatamme siirtyä Tapatilaan tai Lysytilaan toisen ihmisen hyvin pienen liikkeen tai ilmeen seurauksena. Siirrymme oitis puolustusasemiin ja ”kuulolaite” putoaa päältä. Jos tuo toinen pystyy päättelemään tilavaihdoksen olemuksestamme, hän saattaa oivaltaa, ettei meille juuri nyt kannata puhua järkeä vaan meitä on parempi rauhoitella.