Vaaratutka vinksallaan

 

Alkukantaiset aivomme luotaavat jatkuvasti ja tietoisuuden alapuolella ulkopuolelta tulevia että kehon sisäpuolelta tulevia aistimuksia. Tätä jatkuvaa skannaamista sanotaan neuroseptioksi, jonka voisi paremman puutteessa suomentaa vaaratutkaksi. Neuroseption tehtävänä on arvioida henkeä tai terveyttä riskejä ja niitä huomatessaan se käynnistää elimistössä hälytystila.

Vaaratutka voi pettää puoleen tai toiseen. Jos ihmisen mantelitumake ei toimi, hän ei osaa pelätä mitään, vaikka syytä olisi. Syntymätemperamentiltaan Erityishekkä ihminen voi hätkähtää tai säikähtää pienestäkin. Myös trauman eli liian kovien kokemuksien vuoksi vaaratutka on voinut vuoksi virittyä niin että automaattinen suojareaktio on suhteeton. Esimerkiksi sotaveteraani saattaa huomata kuristavansa kauhun vallassa vaimoaan, koska kadulla paukahtanut auton pakoputki käynnisti hänessä tapa-moodin.

Koska jokainen meistä on lapsuudessa ja aikojen saatossa säikähtänyt milloin mitäkin vaaratonta, saatamme siirtyä Tapatilaan tai Lysytilaan toisen ihmisen hyvin pienen liikkeen tai ilmeen seurauksena. Siirrymme oitis puolustusasemiin ja ”kuulolaite” putoaa päältä. Jos tuo toinen pystyy päättelemään tilavaihdoksen olemuksestamme, hän saattaa oivaltaa, ettei meille juuri nyt kannata puhua järkeä vaan meitä on parempi rauhoitella.