Vinkkejä värittämiseen

Elämäsi värityskirjasta on olemassa sekä paperiversio (Elämäsi värityskirja 2016 – PDF) että tämä nettiversio, joka elää ja täydentyy jatkuvasti. Paperiversio koostuu tehtävistä, jotka ovat ilmestyneet vuosina 1988-1998. Voit tulostaa pdf-muodossa olevan paperiversion klikkaamalla tästä.

Värityskirjan paperiversio perustuu mindmap- eli muistikarttamenetelmään. Muistikartassa paperiarkin keskellä on jokin kuva tai sana, johon liittyviä asioita merkitään kuvasta lähteville viivoille. Pohdittava asia on kuin lampi, johon ajatuspurot virtaavat. Aina kun saat uuden ajatuksen, haluat kirjata oivallusta kuvaavan puron idealammen eli ydinkuvan ympärille.

Paperiversion kanssa työskennellessä voit käyttää suoraan Taina Hassisen piirtämiä ydinkuvia. Netin kautta työskennellessä voit piirtää keskuskuvan tai tulostaa sellaiseksi sopivan netistä. Voit halutessasi myös leikata värikkään kuvan aikakauslehdestä. Kokeile eri tapoja, ja vähitellen sinulle kehittyy kuin itsestään oma omituinen työtapa. Pääasia on, että värityskirjastasi tulee mehevä ja itsesi näköinen.

Värityskirja on kuin korttipakka. Jokainen ”pelaaja” voi tutkia tehtäväpohteita siinä järjestyksessä kuin henki puhuttelee. Värityskirjasta voi koostaa oman kansion, jossa yhteen tehtävään voi liittyä monta sivua. Toiset pohdesivut odottavat siinä vuoroaan.

Voit täyttää värityskirjan eri tehtäviä heti koko elämän laajuudelta, mutta yhtä hyvin voit valita tietyn osa-alueen kuten työn tai kodin. Täyttämisessä kannattaa käyttää eri värejä: työelämä sinisellä, sydämenasiat punaisella, koti ja perhe vihreällä, haaveet kullan värillä jne.

 

Vain kepeästi pääsee riittävän syvälle

Mikään ei ole kovia kokeneelle ällömpää kuin mukaempaattinen, lässyttävä positiivisuus. Sellainen vie hermot. Värityskirjan paperiversioon lorahti positiivisia suggestioita kolmella kierteellä, joten kirja saattaa tuntua aluksi turhauttavan sokeriselta. Alun perin kepeä ja melkein lapsellinen pohjasävy oli tarkoitettu suomalaisen miesinsinöörin härnäämiseksi. Toisaalta kuvat pitävät huolen siitä, ettei kukaan suhtaudu tehtäviin turhan vakavasti. Vaikka kirjan paperiversiosta puuttuu tuimakka sarkasmi, nettiversioon sitä tulee Porvoon mitalla. Pidä siis mielessä, että värityskirjan täyttäminen voi muuttaa elämäsi peruuttamattomasti.

Brutaali rehellisyys turvasäilöön

Olemme tottuneet täyttämään erilaisia testejä, ja niissä tietenkin yritämme antaa itsestämme mahdollisimman filmaattisen kuvan. Niinpä melkein jokainen työstää värityskirjaa aluksi siten, että tulos näyttäisi ulospäin hyvältä. Tulos voi olla aistikas, mutta vain brutaalin rehellinen ja hurtti käsittely kirvoittaa uusia oivalluksia.

Todella moni on sanonut värityskirjan tosiversion tehtyään, että tätä en näytä varsinkaan puolisolle tai lapselle, pomosta nyt puhumattakaan. Tietoturvan lisäämiseksi on hyvä käyttää symboleita. Ensiversion pohteet kannattaa ainakin aluksi tallettaa visusti jonkin sortin kassakaappiin. Jossain vaiheessa uusien oivallusten jakaminen ja kokeileminen alkaa houkutella. Silloin aineistoa kannattaa käsitellä ensin luotettavan ja ymmärtäväisen ihmisen kanssa.