Viisitellään viisaasti

 

Olen antanut pohjana olevalle 5aDay-mallille suomennoksen viisittely ja verbinä se on viisitellä. Viisittelyssä kuukauden, viikon ja päivän puhteet jaotellaan viiden ryppäisiin. Viisittelyyn on olemassa appsi, mutta alla on tuimakoidut ohjeet lippulappu ja muistikartta menetelmään. Jotta voisit tietää, mitkä tarkkaan ottaen ovat päivän viisi puhdetta, kannattaa aloittaa oman elämän yleisellä tilannekatsauksella.

Viisittelyn pohjatyöt 

  • Koska mikään ei ole niin raskas kuin tekemätön työ, aluksi kannattaa oksentaa itsestään ulos kaikki tekemättömät työt post-it tarroille. Voit myös kirjoittaa tehtävät muistikarttaan, jos olet tottunut käyttämään sitä. Kun edessäsi on kohtalainen pino lappuja, tehtävät kannattaa jakaa kolmeen pinoon.
  • Pitämispino koostuu kaikista niistä ”ikuisuustehtävistä”, jotka joskus mukamas pitäisi tehdä, mutta joita et kuitenkaan tee, koska ne eivät ole loppuviimeksi tärkeitä. Ne voi kirjoittaa muistiin sinisellä värillä tai haaleasti lyijykynällä. Myös kiireiset mutta turhat touhut kuuluvat tähän ”luokkaan”.
  • Tulipalot eli tärkeät ja kiireelliset tehtävät on pakko hoitaa heti pois. Siksi ne kannattaa kirjata punaisella nenän eteen.
  • Puutarhanvihreä muistuttaa elähdyttävistä ja pitkällä aikavälillä tärkeistä kasvutavoitteista ja tehtävistä. Ne kannattaa merkitä vihreällä ja mielellään paksusti.
  • Levitä vihreät laput pöydälle tai lattialle ja tuijottele niitä rauhassa. Hahmottuuko niistä yksi isompi arvo, tavoite tai tehtävä? Etsimme ns. ydindraiveria kysymällä: minkä tavoitteen saavuttaminen tyydyttää monia haluja ja/tai ratkaisee tämän hetken ongelmia. Jos ydintehtävä ei oitis hahmotu, valitse eniten vetoava tavoite. Tekemisen houkuttelevuus on vähintään yhtä tärkeää kuin päämäärä. Kirjaa ydintavoitteen ympärille korkeintaan neljä päätavoitetta. Tavoitteista voi tehdä muistikartan (mind map).

Ydintavoite kannattaa miettiä ja kuukausiksi tai jopa vuosiksi eteenpäin. Kirjoita, miksi ydintavoitteen saavuttaminen on niin tärkeää. Tähän asti 5aDay-malli muistuttaa paljolti Goal mapping -menetelmää. Jos se ei ole tuttu, kurkkaa sitä. Jotkut päämäärät tai etapit voivat olla helposti saavutettavia ja lyhyen matkan päässä. Toiset ovat pitemmällä tai jopa alati karkaavan horisontin takana. Myös HOT:n Toimi-osiossa oleva kokonaisuus Ydinarvot ensin antaa osviittaa.

2016-03-25 14.09.48

Esimerkinä olevassa ”Matikan katiskassa” on viisi teemalappua, johon voi liimata kuukauden ja/tai viikon projektit.

Viiden ryhmiin viisittely

  • 5 teemaa. Vähintään kerran vuodessa on hyvä pysähtyä ajan kanssa arvioimaan, mitkä ovat elämäsi viisi tärkeintä teemaa eli fokusaluetta ja miksi ne ovat tärkeitä. Teemoja voivat olla esimerkiksi ihmissuhteet, työ, oma kunto tms. Fokukset voivat olla toisilleen alisteisia. Jos ei ole riittävän hyvässä kunnossa, voi olla hankalaa hoitaa ihmissuhteita tai töitä. Jos ei ole töitä, ei voi elättää perhettä. Ideoita ja tehtäviä tuntuu olevan niin paljon, että aika ei millään riitä kaikkeen. Ja koska aikaa ei voi ostaa lisää kaupasta, kannattaa keskittyä ydin- ja päätavoitteiden saavuttamiseen.
  • 5 kuukauden kunnaria. Fokusalueilta valitaan kuukausittain viisi suurempaan projektia. Valitsin kuukausitehtävien muistisanaksi kunnarin, koska pesäpallon kunniajuoksussa eli kunnarissa juostaan kotipesällä tapahtuneen lyönnin jälkeen sukkana kolmen pesän eli 3 viikon läpi. Mutta toki pesille voi pysähtyäkin. Samalla kirkastetaan itselle, miksi juuri nämä 5 projektia on syytä hoitaa juuri tämän kuun aikana johonkin vaiheeseen tai peräti loppuun.
  • 5 viikkon vetonaulaa. Tiettynä viikonpäivänä, vaikkapa sunnuntaina, lyödään lukkoon viisi vetonaulaa tai koukkua, jota kohden viikon tekemisiä vinssataan, päivä päivältä. Viikolla voi olla tehtävä jokaisesta viidestä teemasta.
  • 5 päiväpuhdetta. Edellisenä iltana tai aamulla päätetään päivän viisi puhdetta, joiden läpi punnerretaan. Päivän puhdetta valitessa on hyvä huomioida ulkona vallitseva keli, viikonpäivä, kunto, tehtävälle sopiva rako ja onko tarpeellisia ihmisiä paikalla jne. Kuten lukujärjestyksessä, kaikille tekemisille on aikansa ja paikkansa.

Viisaasta viisittelystä huolimatta päivä ei aina mene piirustusten mukaan. Väliin tunkee tärkeitä tehtäviä, viivytyksiä ja saattaapa jokin puhde putoaa pois. On myös tärkeää muistaa armollinen omahuoma: aina ei jaksa, ehdi tai viitsi hoitaa kaikkea. Tulevana päivänä mieli voi olla taas reipas. Illan tullen on hyvä miettiä, siirretäänkö tekemätön tehtävä seuraavan päivän puhdelistaan, ensi viikolle, ensi kuulle vai onko mahdollisuus mennyt kokonaan ohi.

Vitkastelun viisaudet on hyvä tarkastaa, jos et saa pantua hommia toimeksi.

”’

Idealähde: Torfinn Slåenin kirja Vähemmän suorituksia, enemmän saavutuksia (Kauppakamari 2015). Mallin pilvipalveluun voi rekisteröityä soitteesta app.5aday.fi