Viisittelyn kokonaisuus

 

Seuraavassa on muistiinpanoja Torfinn Slåenin kirjasta Vähemmän suorituksia, enemmän saavutuksia.
(Kauppakamari 2015). Kirja kuvaa jenkkiläistä mallia 6aDay (ruåtsiksi sex varje dag?). Koska Suomessa kaikki on pienempää, Torfinn eli Torkku on luonut pilvipalvelussa toimivan appsin, joka löytyy osoitteesta app.5aDay.fi

Olen silviisii tuimakoden suomentanut 5aDay:n viisittely. Muistiinpanot on jaoteltu omiksi sivuikseen. Niitä pääsee tutkimaan alla olevaista linkeistä. Viisitellään viisaasti kuvaa kirjan ja menetelmän ytimen, mutta sen runkoon palantaan myöhemmin.

Tavoitteisiin tikahtuminen on lähellä, jos tavoitteista tulee rengin sijasta isäntä. Viisittelun avulla voit olla kuin kokenut suunnistaja, joka luottaa omiin valintoihinsa ja tavoitteisiinsa. Oman elämänsä suunnistaja hidastaa välillä vauhtia tarkistaakseen reitin laatimastaan kartasta ja kompassista. Huono suunnistaja ja toisten käskyläinen seuraa muita, vaihtaa välillä seurattavaa, ryntää sinne tänne ja on pian ihan pihalla omasta elämästään.

Viheliäinen viidennes tehokkain kohta karsia tekemisiä.

Tehottoman touhuamisen taustalla on tavallisimmin tiedostamisen puute, joka tuppaa kiireen keskellä pahenemaan. Siksi on tärkeää pysähtyä ja kuunnella omaa intuitiota. Nosteet ja esteet on hyvä tarkistaa, koska haitalliset uskomukset ja tavat on hyvä paikantaa. Samoin kuin oman sisikunnan syvimmät toiveet. Mikä on minulle tärkeää elämässä? Mistä syntyy elämisen maku? Näitä asioita voit luodata HOT:n osiossa Toimi.

Silviisii on voimavaroja jos ja kun niitä malttaa inventoida ja tutkia. On salattuja lahjakkuuksia, taitoja sekä vipuvarsia. Tahto, taito ja tilaisuus on selvittää tekemisiä suunnitellessa.

Viisitellään viisaasti alkaa pihalla olemisen purkamisella. Ahdistuksen alentamiseksi ”oksennetaan” kaikki tekemättömät työt pienille lapuille tai muistikarttaan. Tämän jälkeen tehtävät luokitellaan tärkeisiin ja turhanpäiväisiin. Turhanpäiväiset laput tallennetaan laatikkoon. Ydintavoitteiden kannalta tärkeät toimet jaotellaan tulipalokiireellisiin ja kiireettömiin. Sitten aletaan viisitellä. Ensin määritellään 5 fokusaluetta, 5 kuukausitavoitetta, 5 viikkotehtävää lopulta 5 tämän päivän puhdetta.

Hajaprosenttien periaate muistuttaa, että yhden prosentin muutos siellä täällä tuppaa kasautumaan. Ryhtymisrykäyksistä päivän pieniin puhteisiin syntyy viikkojen ja kuukausien mittava saavutusten sarja.

Saavutusten saavi eli viimeaikaiset ja vähän aiemmatkin saavutukset on hyvä käydä läpi. Suhteellistaminen salat on hyvä tuntea kun uudet haasteet käyvät kimppuun tai itse-epäilys kalvaa.