Huudetaan vuuu – kuin hinaaja sumussa

 

Joskus ylivoimaisen rankka kokemus eli trauma estää tahdosta riippumatonta hermostoa palaamasta suoraan nassukieheen ohjaukseen. Trauman vaivaama voi tuon tuostakin humpsahtaa hyvinkin pienestä ärsykkeestä tapa- tai lysytilaan. Silloin vatsasta puristaa tai vatsa tuntuu kääntyneen ikävästi ympäri tai olo on kuvottava.

Pitkä uloshengitys rauhoittaa, mutta vaikutus tehostuu huomattavasti, kun pitkän uloshengityksen mukana on aina lantionpohjasta nousevaa ääntä, joka aiheuttaa värinän aistimuksia sydämessä, keuhkoissa, nielussa ja suussa asti. Julkisella paikalla ei ole sopivaa ryhtyä örisemään tai ulvomaan kuin hyeena, mutta yksin ollessa tai mukavassa seurassa voit istua mukavasti ja hengittää sisään hitaasti. Kun keuhkot ovat täynnä ilmaa, pidä pienoinen tauko ja päästä pitkä vuuu-ääni.

Anna äänen tulla syvältä ja väristen kumista pitkin vartaloa. Kun vuuu on tullut luontevaan loppuun, vedä ilmaa sisään, pidätä hetki hengitystä ja puhalla huulet pyöreänä uusi vuuu. Harjoitus toistetaan muutaman minuutin ajan rauhallisesti. Sitten on aika tunnustella, miltä vatsaontelossa tuntuu. Tuntuuko jonkin sortin värinää, muikistelua, nipistelyä, kurinaa tai sykkimistä? Myös kuumat tai kylmät tuntemukset ovat mahdollisia.

Oikean äänen löytämistä helpottaa, jos kuvittelet äänen kumeaksi sumutorveksi, joka auttaa sinua eli laivan kapteenia ohjaamaan sumuun eksyneen paatin turvallisesti satamaan. Koska lysy-tilassa vain massukiehe on toiminnassa, aivot tuntuvat toimivan sakeassa aivosumussa. Massukiehe ”kuulee” tai pikemminkin tuntee hyvin matalat äänet, jotka ohjaavat hengityksen takaisin satamaan eli alavatsan alueelle.

Koska varsinkin lysy-tilaan kuuluu tunne avuttomuudesta ja muiden armoilla olemisesta, vuuu-ääni voimaannuttaa, koska sen voi tuottaa ihan itse. Äänen tuottaminen painottaa kaksoistarkkaavaisuutta sekä samanaikaista odottamista ja antautumista. Sumutorven leikkiminen sisältää myös huumoria, mikä on omiaan sulattamaan lysy-tilan hyytynyttä tunnelmaa.

Jokaisessa kulttuurissa vauvoille lauletaan tuutulauluja tyyliin: ”tuu tuu tupakka rulla…” Vuuu on jo ”laulu”, mutta mikään ei estä löytämästä omaa tyynnytyslaulua. Yhteisöissä lauletaan vaikeissa tilanteissa, koska yhteislaulu keventää taakkaa ja auttaa ilmaisemaan tunteita.

Ulkoiset linkit

Videossa traumaterapeutti Peter A. Levine selittää vuuu-harjoituksen fysiologista pohjaa sekä demoaa harjoituksen. Vuuu on erityisen hyvä harjoitus niille, joille lapsena on tehty lantionpohjan alueelle kivuliaita toimenpiteitä ilman puudutusta. Lantionpohjasta asti tuleva vuuu-ääni auttaa erityisen hyvin niitä, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi.