Löydä ydinarvo ydintilan kautta

 

Tuntuuko joskus siltä, että jokin esine, tai jopa ihminen, on ihan pakko saada itselle? Jeppe himoitsee sikana Porschea, mutta tilillä ei ole valuuttaa. Koska Jeppe on aiheesta onneton, kysymme mitä auvoisaa moisen auton omistamisesta seuraisi. Hetken mietittyään Jeppe tuumasi, että ärtsyn auton omistaminen toisi ystäviä ja ihailijoita. Jepen tuska hieman helpottaa, kun hän tiedostaa, että ystäviä ja ihailua voi saada saa muillakin konsteilla kuin omistamalla Porschen. Toisin päin ajateltuna voidaan jopa ajatella, että hienon auton omistaminen voi aiheuttaa kateutta ja siten eristää porukoista.

Moni tyytyisi pohdinnoissa tähän, mutta me kaivamme syvemmältä. Kysymme Jepeltä: ”Kuvitellaan, että olet jo saanut paljon ystäviä ja ihailijoita. Millainen fiilis siitä tulee? Mitä tärkeää ja merkittävää se sinulle antaa?” Jeppe vastaa: ”Siinä voi tuntea kuuluvansa joukkoon”. Kun asiaa kaivettiin vielä ja kysyttiin, mitä hyvää joukkoon kuuluminen tuottaa, Jeppe sanoi pelkän ajatuksen tekevän tosi ”gutaa”.

Porschen omistaminen on tietysti käheä keino luoda ”gutaa”, mutta pari ajatusta kannattaa uhrata sille, voisiko löytyä käytännöllisempiä – ja kukaties myös huokeampia – keinoja yhteenkuuluvuuden tunteen löytämiseksi. Kun konsteja on monia, on mistä valita kuhunkin tilanteeseen sopivin.

””

Kirjavinkki: Mikäli haluat sukeltaa syvemmälle ydintilaan, Connirae ja Tamara Andreas ovat kirjoittaneet perinpohjaisen oppaan Core Transformation. Reaching The Wellspring Within (Real People Press 1994). Kirjan nimi vaikuttaa hieman hämyltä, mutta sisältö perustuu kaupunkilaisjärkeen. Jos kohta perustiedot NLP:stä auttavat tiedon soveltamisessa.