Kokeile kotona

Mokasta menoksi

Ihminen on syntyjään ylivirittynyt vaaralle

 

Vatsasi kurnii, ja näet edessäsi houkuttelevan marjapuskan. Jätät marjat kuitenkin rauhaan, koska pusikossa voi olla piiloutuneena vihainen karhu. Miksi näin?

2012-10-18 10.06.24

 

Afrikan savannilla esi-isäkokelaan pienikin arviointivirhe saattoi merkitä pedon aamiaiseksi joutumista. Olemme niiden varovaisten esivanhempien jälkeläisiä, jotka ehtivät saada lapsia ennen viimeistä virhettään. Vaikka nykyään elämme monin verroin turvallisemmassa ympäristössä, koemme väärän asian tekemisen (pusikossa voi olla karhu) monin verroin pelottavammaksi kuin sen, että oikea asia jää tekemättä (marjat jäävät syömättä).

Kärpäspaperia ja teflonia

Mieli on kuin kärpäspaperi, johon ikävät kokemukset tarttuvat liiankin kerkeästi. Hyvä niin, että kalliisti maksettu oppi tarttuu mieleen vastaisuuden varalle. Ja kun yritämme kartella tuskaa, juutumme krooniseen huoleen. Onnistumiset ja mukavat kokemukset taas irtoavat mielen teflonpinnalta hujauksessa. Autonominen hermosto on ohjelmoitu geneettisesti siten, että se reagoi nopeammin ja voimakkaammin virheisiin kuin onnistumisiin.

 

2012-10-18 10.06.24-3

 

Huolissaan oleminen on samaa kuin katsoisit kiikareilla pitkälle tulevaisuuteen, etkä huomaa sivusta parhaillaan lähestyvää tiikeriä etkä kuule papukaijan varoitushuutoja.  Huolesta seuraa kyvyttömyys toimia tässä ja nyt. Huoli on kuin keinutuoli: se on jatkuvasti liikkeessä, mutta itse en etene siinä mihinkään.

Epäonnistuminen aktivoi alkukantaisia ”laumasta” erottamiseen liittyviä pelkoja. Kun tunarointini paljastuu, ryhmä voi kokea, etten olekaan hyödyksi. Minua ei ehkä otetakaan mukaan seuraavalle reissulle. Nousee pelko: minusta pidetä eikä minua kunnioiteta. Koemme hylkäämisen kipeänä. Aivojemme pihtipoimun yläetuosa ja aivosaaren etuosa aktivoituvat. Nämä samat alueet aktivoituvat, kun aistimme kärsimystä tuottavaa fyysistä kipua.

2012-10-18 10.06.24-1

Katso miten päästään taas Mokasta menoksi.